недеља, 13. октобар 2013.

UVEK ŽIVA- ČUVARKUĆA

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je veoma posebna biljka po narodnom verovanju. Smatra se da  štiti od udara groma, požara, veštica i vampira. Kao što njeno ime kaže, ona ''čuva kuću'' od svih zala koja mogu zadesiti njene ukućane. Često je možemo videti na krovovima kuća, zidovima i stenama. Veoma je otporna na sve vremenske uslove, kao što njen latinski naziv kaže uvek je živa (sempervivum). Odatle potiču i njeni mnogobrojni nazivi kao što su vazdaživ, pazikuća, gromovik i sl. Biljka je visoka od 5 do 50 cm. Ima mesnate, ovalne, sočne listove, sakupljene u rozete. Iz rozete izrasta stabljika sa sitnim, obično roze cvetovima, ali mogu biti i beli, žuti i crveni. Biljka sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli, kao i druge mnogobrojne blagotvorne sastojke. Odlična je za jačanje imuniteta i kod svih unutrašnjih i spoljašnjih upala. Biljka je jestiva, a najlekovitiji je njen sok koji se može i piti. Sok iz sveže ceđenih listova može biti dobar protiv zatvora, a i za bolove u uhu. Koristan je i kod uboda insekata. Od ove biljke se može napraviti nekoliko veoma lekovitih preparata, čije recepte možete pročitati u nastavku.

Lekovita mast od čuvarkuće
Šaku smrvljenih listića ove biljke staviti u posudu sa malo vode i dodati svinjskog sala. Kuvati na tihoj vatri dok se ne odvoji masnoća, a zatim sipati u posude i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperatri. Čuvati u frižideru ili na nekom hladnom mestu. Ova mast je odlična za sve vrste rana i uboda od insekata.

Med sa čuvarkućom
Samleti pola kilograma listova čuvarkuće, sipati u činiju i pomešati sa kilogramom meda. Dobro umešati smesu i ostaviti da stoji sedam dana na hladnom i tamnom mestu, gde ne dopire sunčeva svetlost. Jesti drvenom ili plastičnom kašičicom (dve) ujutru pre doručka. Ovaj preparat ojačava imuni sistem i leči sve zapaljanske procese u organizmu, čireve, ciste i sl. Za lečenje hemoroida u ovu smesu ubaciti i sok od ceđenog limuna u kome je rastvorena soda bikarbona.

Čaj od čuvarkuće
Može se pripremati i od svežih i od sušenih listova čuvarkuće. Na četvrtinu litra vode stavi se oko desetak grama listova i kuva 15 minuta. Procediti nakon dva sata i piti pre jela tri puta dnevno. Odličan je za sve probleme sa stomakom, čireve i obilne i bolne menstruacije.


  Budući da je ova biljka izuzetno lekovita, bilo bi dobro da je svi imamo u domovima. Ne zahteva puno pažnje, samo je bitno da bude na suncu. Čuvaće nas i naš dom!

Budite zdravi i negovani uz vašu Naturamu!

петак, 13. септембар 2013.

UNIVERZALNI MELEM/ KREMA

  Veoma zastupljena biljka u gotovo svim kozmetičkim preparatima je neven. Ukoliko na vašoj omiljenoj kremi piše Calendula officinalis, to je upravo ovaj divni cvet. Danas smo odlučili da podelimo sa vama recept za univerzalni melem čiji je glavni sastojak neven. Potrebna vam je samo šaka cvetova, malo svinjske masti i voska. Cvetovi se iseckaju i proprže na masti taman toliko da otpuste sok i da smesa dobije narandžastu boju. Dovoljno je nekih desetak minuta pržiti. U tu masu zatim dodati vosak da se istopi, a onda skloniti sa vatre. Ulijte odmah u neku kutijicu ili teglu. Sačekajte da se malo ohladi i stavite u frižider da se stegne. Čuvajte na hladnom mestu. Ukoliko vam se možda ne dopada miris kreme, jer je neven specifičan, možete dodati neki mirišljavi biljni ekstrakt. Ova krema se može koristiti za bilo kakve ranice ili uboje. Njom možete mazati ispucalu kožu, žuljeve, ekceme, proširene kapilare. Leči i opekotine. Odlična je čak i za sunčanje jer utiče na ten zbog pigmenta karotenoida  (daje biljci narandžastu boju) koji se nalazi u biljci. Dobićete savršenu boju. Neven deluje i antiseptično i antibakterijski, što znači da je efikasan protiv svih zapaljenja i gljivičnih infekcija.


  Osim u obliku melema, neven možemo koristiti i kao čaj. On se priprema od cvetnih latica, a odličan je lek protiv opšte slabosti i anemije, bolesti bubrega i čireva. Zbog blagog estrogenskog (estrogen je ženski polni hormon) dejstva koristi se i za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova. Čaj od nevena je odličan za ispiranje očiju kod konjuktivitisa i usne duplje kod zapaljenja desni. U poslednje vreme neven se dosta pominje kao koristan u borbi protiv HIV-a. U obliku čaja se ne sme piti često. Šolja jednom dnevno je dovolnja, osim kada se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa. Tada se pije tri puda dnevno po kafena šoljica.


Calendula officinalis - neven se u narodu još zove prstenčac, zimorod, ognjac. To je biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stablo mu je uspravno i granato, obraslo sitnim dlačicama. Listovi su duguljasti, a cvetovi su sakupljeni u narandžaste cvasti. Cela biljka je lepljiva i ima prepoznatljiv otužan miris, naročito cvetovi. Sadrži kalendulin, etarska ulja, minerale, tanine. Cveta od juna do oktobra.

среда, 11. септембар 2013.

ŽENSKE BOLESTI

   Danas započinjemo temu o ženskim bolestima, kao što smo obećali u jednom od prethodnih postova. Ove bolesti mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje. Ukoliko se ne leče blagovremeno i adekvatno, mogu biti uzrok nemogućnosti začeća, a mogu dovesti i do mnogo težih oboljenja. Mnogi od ovih zdravstvenih problema mogu biti bezazleni i trenutni ukoliko se na vreme tretiraju. Ovde ćemo priložiti nekoliko recepata za neke od uobičajenih ženskih problema, a i za one malo ozbiljnije.

Upala jajnika

1. U jednu posudu ili tiganj staviti dve šake soli i to staviti na vatru. Mešati dok so ne počne da prska, a zatim dodati sirćeta  da so postane mokra. Skloniti sa vatre i takvu so staviti na lanenu krpu i priviti na bolno mesto. Ove obloge je potrebno stavljati svako veče pre spavanja.

2. Napraviti mešavinu cveta različka i lista medveđeg grožđa (uva) po 4 supene kašike, cveta od zove 2 supene kašike, kore od zove 3. Sve dobro promešati i od ove mešavine uzeti 4 supene kašike i kuvati desetak minuta u pola litra vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Nakon toga se ocedi i doda se malo soka od limuna. Piti više puta dnevno po jednu šoljicu od kafe.

3. Cveta od zove i kamilice po 4 supene kašike i različka 8 supenih kašika pomešati i od te mešavine uzeti 3 supene kašike i kuvati 15 minuta u pola litra vode. Ostaviti da stoji dvadesetak minuta. Piti pre jela po šoljicu tri puta dnevno.
Majčina dušica- Thymus serpyllum

4. Ovo je veoma dobar stari recept i proveren! Šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće uliti u jednu manju posudu i tu posudu staviti u jednu veću, prikladnu posudu. Sesti i pokriti se oko tela da para ne izlazi. Sedeti sve dok ima pare. Potrebno je biti uporan i ponavljati svaki dan. Razultat će biti vidljiv.

Obilne i produžene menstruacije

1.  Rusomače tri supene kašike, brezovog lista i kantariona  po jednu kašiku pomešati i od te mešavine jednu supenu kašiku preliti sa 2dl ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta. Procediti, zasladiti medom i piti toplo pre jela po šoljicu tri puta dnevno.

2. Napraviti mešavinu od rusomače i nane po 35g, kamilice i cveta nevena po 15g. Dobro promešati i od te mešavine 3 supene kašike preliti sa 4dl vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti po jednu šoljicu ujutru i uveče.

Grčevita i bolna menstruacija

1. Ruzmarin i nanu, cvet nevena i list bagrema pomešati u jednakim količinama i od te mešavine jednu supenu kašiku kuvati 3 minuta u 3 dl vode. Ostaviti poklopljeno 10 minuta. Piti više puta dnevno po kafenu šoljicu.

Neuredna menstruacija

1. Jednu supenu kašiku hajdučke trave preliti sa 3dl ključale vode. Ostaviti da stoji 10 minuta. Piti pre jela po šoljicu tri puta dnevno.

2. 50g žalfije kuvati u 1l vode 15 minuta. Piti 3 šoljice dnevno između dve menstruacije.


Ranica na materici

Dve supene kašike usitnjenog korena od zečje stope kuvati u pola litra vode 2,3 minuta. Piti više puta dnevno.
Zečja stopa -Geum urbanum
Upala materice

Šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće uliti u jednu manju posudu i tu posudu staviti u jednu veću, prikladnu posudu, sesti i pokriti se oko tela da para ne izlazi. Sedeti sve dok ima pare. Potrebno je biti uporan i ponavljati svaki dan. Razultat će biti vidljiv.

Pojačan sekret

1. Lista oraha, koprive i bršljana po 3 supene kašike i cveta kamilice i hajdučke trave po dve kašike dobro promešati. Od te mešavine 8 supenih kašika kuvati 5 minuta u 1l vode. Piti dva puta dnevno po kafenu šoljicu. Istim čajem se i ispirati.

2. Izmešati po 40g hajdučke trave (list i cvet) i kamilice, po 10g žalfije i lista koprive. Od te mešavine 4 supene kašike preliti litrom ključale vode. kad se ohladi upotrebiti za ispiranje.

Žalfija- Salvia officinalis
3. Uzeti po 50g rusomače (hoću-neću) i mrtve koprive. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 4 dl vrele vode, poklopiti i ostaviti da stoji 2 sata, a zatim piti umesto vode. Istovremeno se ispirati mlakim čajem od koprive i kamilice.

   Zarad lakšeg pronalaženja biljaka koje su vam potrebne za ove mešavine, pored narodnih naziva koje svi poznajemo, nabrojaćemo vam i latinske, da biste bili potpuno sigurni o kojoj se biljci radi.

Biljke spomenute u postu:


Različak- Centaurea jacea
Medveđe grožđe- Uva ursi
Zova- Sambucus nigra
Kamilica- Matricaria chamomilla
Majčina dušica- Thymus serpyllum
Breza- Betula pendula
Kantarion- Hypericum perforatum
Rusomača- Capsella bursa pastoris
Nana- Menthae piperitae
Neven- Calendula officinalis
Ruzmarin- Rosmarinus officinalis
Bagrem- Robinia pseudoacacia
Hajdučka trava- Achillea Millefolium
Zečja stopa- Geum urbanum
Kopriva- Urtica dioica
Bršljan- Hedera Helix
Žalfija- Salvia officinalis


 Budite zdravi i negovani uz vašu Naturamu!

петак, 6. септембар 2013.

MAGIČNA VALERIJANA

  

 ''Da zna ženska glava,
šta je odoljen trava,
vazda bi ga brala, 
u pas ušivala.''


 



   Ovako kažu reči jedne stare narodne pesme. Odoljen je zapravo valerijana. Narod je još zove i macina trava. Svi znamo za valerijanu kao široko rasprostranjen sedativ u obliku kapi. Ono što možda nismo znali upravo nam govore reči ove pesme. Valerijani, odnosno odoljenu, narod je pripisivao veliku magijsku moć. Kaže se da ko ima uz sebe uvek odoljen, odoleva demonima. Devojke su nosile ovu biljku ušivenu u svojoj odeći, kako bi privukle ljubav i kako im muškarac koga žele ''ne bi odoleo''. Verovalo se da odoljen može da izleči i one koje obuzimaju nečastive sile. Čovek je naučen da voli prirodu i uvek je pokušavao da odgonetne njene tajne. Naš stari narod je umeo da živi u skaldu sa njom i da je poštuje. Mi smo to zaboravili. Danas samo uzimamo od prirode, a ne dajemo joj ništa za uzvrat. Zaboravili smo da svako drvo i svaka biljka imaju svoju dušu. Biljke treba voleti. Kada svom bilju u kući pružite ljubav, ono će rasti i cvetati. Cveće uspeva onim ljudima koji znaju da ga vole. U ovom blogu je naznačeno da ćemo se baviti i lekovitim biljem. Ovom temom započinjemo kult bilja na Naturami, a valerijanu smo izabrali kao prvu upravo zbog njenog velikog značaja, kako u lečenju, tako i u narodnoj magijskoj simbolici.



Valeriana officinalis (odoljen, macina trava, baldrijan, kozlić) je višegodšnja zeljasta biljka iz porodice Valerianaceae. Kod nas je samonikla biljka, a raste na vlažnom tlu, uz reke i  potoke, po senovitim šumama, livadama sa dosta vlage. Može da naraste i preko metar u vis. Stabljika je gola, a blizu zemlje pahuljasto dlakava. Listovi su lepezasto perasti i razdaleko nazubljeni. Listovi pri vrhu su sedeći, a donji sa peteljkom. Cvetovi su sitni beli ili roze sakupljeni u metličaste cvasti. Prijatnog je mirisa. Sakuplja se koren sa podancima u rano proleće ili jesen, a mora biti star dve godine. Suši se na suncu i drži hermetički zatvoren u posudi na suvom mestu.
Lekovita svojstva Valerijane su mnogobrojna. Ima sedativno i spazmolitičko dejstvo. Koristi se kod nervne napetosti, razdražljivosti, histerije, nesanice, stresa. Koristi se i kod nervoze srca, povišenog krvnog pritiska, poremećaja krvi i jača probavne organe. Za nesanicu se može kombinovati sa kamilicom u vidu umirujućeg čaja. Kod povišenog pritiska i srčanih tegoba izazvanih stresom može se kombinovati sa glogom i lipom za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana snižava krvi pritisak pa bi osobe koje inače imaju tegobe zbog niskog pritiska trebalo da vode računa u upotrebi valerijane. Valerijana smanjuje strahove i napetost, smanjuje grčeve i pozitivno utiče na depresiju. Zbog svog sedativnog (umirujućeg ) dejstva smanjuje pažnju i koncentraciju, pa je ne treba koristiti pre vožnje ili upravljanja nekim mašinama što zahteva izuzetnu koncentraciju. Ne sme se koristiti u trudnoći, dojenju, istovremenoj primeni nekih sedativa, narkotika. Alkohol pojačava dejstvo valerijane, pa bi trebalo izbegavati istovremenu upotrebu.
Kako koristimo valerijanu?
Kao čaj uzima se 2- 3g korena na šolju vode nekoliko puta dnevno .
Kao tinktura koju možemo kupiti u apoteci koristi se 20- 30 kapi tri puta na dan ili po potrebi za smirenje.
Kod nesanice se koristi 30 kapi tinkture 1 ili 2 sata pre spavanja.
Narodni čaj
Ostavi se supena kašika korena u 2 dl hladne vode da stoji 10 sati. Od tog hladnog čaja uzima se 6 puta dnevno po supena kašika. Ne sme se kuvati jer biljka gubi lekovito dejstvo.

     Kao što vidimo, valerijana ima široku primenu, ali je potrebno voditi računa prilikom upotrebe. Bilo bi korisno konsultovati lekara pre nego što počnemo da je koristimo.
                                             


Budite zdravi i negovani uz vašu Naturamu!


  








GLAVOBOLJA

   Glavobolja nastaje iz više razloga, a veoma često se dešava da joj se ne zna uzrok. Glavobolja kao bolest ne postoji. Ona je simptom, znak da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Najčešći uzroci nastanka bola su premor, neispavanost, glad, stres, visok krvni pritisak, problemi sa vidom, kvaran zub. Svaka prehlada počinje glavoboljom i visokom temperaturom, a i svaka zarazna bolest. Pre nego što popijemo lek trebalo bi da se zapitamo zbog čega nas boli glava. Lekom ćemo ukloniti samo bol, ali ne i uzrok. Glavobolja kod nekoga može nestati čim izleči zub, dobije naočare, izleči prehladu. Svakako bi trebalo otići kod lekara i utvrditi šta je uzrok bola, ukoliko je on konstantan ili dugotrajan.
   Mi ćemo se ovde baviti otklanjanjem bola, a uzroke ćemo ostaviti  da ih lekari utvrde. Jedan od najefikasnijih načina otklanjanja glavobolje je sledeći recept.

Kafa sa limunom

Iscediti ceo limun i u sok staviti dve kašičice mlevene kafe. Promešati i popiti. Možete i skuvati kafu pa u nju nacediti limun, ali u tom slučaju kafa ne sme biti vruća.

 Listovi kupusa



Nekoliko većih listova kupusa stavi se u rernu da se ugreje i omekša. Time se oblaže glava dok bol ne prestane.

Obloga od luka

Samelje se dve do tri glavice crnog luka, pomeša se sa malo ulja i doda kašičica soli. To se zavije u krpu i privije na čelo. Preko krpe zaviti suvu maramu.


Sirov krompir                                                                                                                                                                                           
Narendati sirov krompir i zaviti u krpu. Povezati oko glave.
         
Topla obloga

Na tiganju se ugreje malo ljušte od belog i crnog luka, malo lovorovog lista, ruzmarina i kamilice. Kad se počne dimiti (ne sme goreti) nad to staviti složen peškir ili krpu i držati da se dobro nadimi, a zatim povezati topao peškir. Ponoviti više puta ukoliko je potrebno.

 Obloga od kvasca

Ukoliko neko pati od glavobolje nastale na nervnoj bazi može mu pomoći obloga od kvasca. Malo svežeg pekarskog kvasca pomešati sa kašičicom meda i zaviti u krpu, pa povezati oko glave.

 Masaža rakijom

Ukoliko ste se prehladili pa vas boli glava, bolna mesta (čelo, vrat) masirajte komovom ili šljivovom rakijom.



   Glavobolja je danas veoma čest problem i ne postoji osoba koja nije iskusila taj bol . Nadam se da će vam ovi recepti biti od koristi. Sledeći put pišemo o ženskim problemima po vašoj želji. Rado primamo vaše predloge  i sugestije.
                                 
                                   Budite zdravi i negovani sa vašom Naturamom!                                                            


 





                                                                                                                                                          


четвртак, 22. август 2013.

NEGA KOSE

   Kosa je od davnina odraz ženstvenosti i merilo lepote. U srednjem veku smatrana je delom duše, pa je najveća kazna za ženu bilo odsecanje kose. Kosa je jedan od glavnih motiva u opisu ženskog lika u našoj narodnoj poeziji. Ruse kose raščešljane junak meri mačem da odluči hoće li mu devojka biti ljuba. On joj kosu zapliće, rapliće, mrsi...Žena seče kosu od tuge za mužem, sinom, deverom.
   Kroz istoriju,  kosa se različito sređuje, nastaju različite frizure, a sve sa ciljem da se ženska lepota što više naglasi. U islamskoj kulturi ona je pokrivena i simbol je jedinstvenosti žene. U raskoši njene kose sme da uživa samo muž. Negujući vekovnu kulturu, žene i danas veliki značaj pridaju svojoj kosi. Samo promenom frizure moguće je izmeniti celokupni izgled osobe. Duga, kratka kosa, šiške, pletenice, punđe, pramenovi, čiroki, čine samo deo ovog kulta kose. Svi želimo da bude zdrava i negovana. Želimo da bude zavodljiva i zasenjujuća. Šta je najbitnije ? Kao i uvek opet ćemo pomenuti ishranu koja je osnov svega. Pravilnom i kvalitetnom ishranom i naša kosa će biti jaka i zdrava. Međutim, pored toga postoje razni trikovi i načini kako da dodjete do željenog izgleda i kvaliteta vaše kose. U ovo stresno doba brzog života, teško da imamo dovoljno vremena da vodimo računa o svome zdravlju, ali svakako da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ga poboljšamo. Usled ovakvog načina života, tretiranja kose raznim bojama i hemijskim preparatima, mehaničkog ispravljanja i uvijanja kose, može se javiti problem opadanja, lomljenja, pucanja, kao i mnogi drugi kozmetički ali i zdravstveni problemi. Ovde ćemo govoriti o prirodnim preparatima koje možemo sami napraviti, a koji nam mogu pomoći u rešavanju problema sa kosom.
  Pomenućemo jedan dragocen preparat koji se može kupiiti u našim apotekama. Radi se o rastvoru Pantenol koji je veoma blagotvoran za kosu jer podstiče njen rast i sprečava opadanje. To je zapravo alkohol pantotenske kiseline, odnosno provitamin B5. Radi se o gotovo potpuno neškodljivom preparatu po zdravlje konzumenta, naročito u tako malim koncentracijama u kojima se koristi. Zašto spominjemo pantenol? On čini jedan od glavnih sastojaka šampona za rast i jačanje kose čiji ćemo recept sada napisati. Postoje razne varijacije ovoga recepta, međutim ovde ćemo napisati modifikovani, jer određeni sastojci koji su bili u prvobinom receptu nemaju dejstvo na kosu, odnosno kožu glave.

                                                              ŠAMPON

250 ml biljnog šampona bez silikona ( Kosili, koprivin šampon, brezin)
30 ml kapi od koprive ( bočica)
3 supene kašike ulja od ricinusa
50 ml rastvora Pantenol ( pola bočice od 100 ml)
Promućkati da se sjedini i prati kosu ovim šamponom dva puta nedeljno. Pre svake upotrebe promućkati. 
Nakon mesec dana vidljivi su prvi rezultati rasta kose, a nakon samo nekoliko pranja kosa postaje mekša, sjajnija i kvalitetnija.

                                          RECEPTI PROTIV OPADANJA KOSE

 I 100 grama koprivinog korenja se dobro opere i stavi u litar komovice ili u 70% alkohol. Potrebno je da odstoji 8 dana na suncu, nakon čega se iscedi, nalije u čistu bocu i doda par kapi ricinusovog ulja. Tim lekom se koren kose masira svaki drugi dan.

II Prokuvati šaku koprivinog lišća i ostaviti da stoji dva sata. Nakon dva sata  zagrejati. Skloniti sa vatre malo pre ključanja i ubaciti šaku cvetova kamilice. Poklopiti i ostaviti dva sata da odstoji. Procediti, a zatim dodati vinsko sirće i dobro promešati. Mazati glavu ovim losionom svako drugo veče.

III Celu koprivu sa korenom staviti u 1l komove rakije i dodati dve glavice belog luka. Potrebno je da stoji 20 dana. Nakon toga utrljavati svako drugo veče u glavu.

IV U 1/2 l  domaće komove rakije staviti tri glavice belog luka. Luk se ne čisti već se češnjevi odvoje od glavica. Dodati 3 kesice karanfilića da umanje neprijatan miris. Sve to odstoji 40 dana u zatvorenoj boci. Sadržaj boce procedit. Tom tečnošću trljati glavu .






                                                  PROTIV SEBOREJE I PERUTI

  Još jedan od ogromnih problema kože glave su seboreja i perut. Mnogobrojni preparati koji se u ove svrhe koriste su više štetni nego korisni. To su razni preparti sa kortikosteroidima od kojih se problem samo privremeno reši, a čim prestanemo da ih koristimo problem se vraća. Mi prvo pribegavamo korišćenju svih mogućih preparata kako bismo rešili problem, a ne shvatamo da se može rešiti na mnogo jednostavniji način. Jabukovo sirće je svima na dohvat ruke, a odlično se pokazalo u odstranjivanju peruti. Potrebno je 1 dl jabukovog sirćeta razblažiti sa 4dl tople vode. Nakon pranja kose, utrljati sirće i izmasirati kožu glave. U početku se može osetiti neprijatan osećaj peckanja, ali to nije štetno. Blago isprati kosu vodom da se ispere miris..

I Šaku majčine dušice i šaku ruzmarina staviti u  šolju jabukovog sirćeta i zagrejati. Kad se ohladi smesu procediti i time mazati glavu svako drugo veče.

II Maslinovo ulje pomešati sa limunovim sokom i time trljati kožu glave, zatim isprati nekim blagim šamponom.

III Dva žumanceta umutiti i utrljati u kožu glave. Kada malo odstoji dobro isprati čajem od ruzmarina, jer jaja mogu da stvore neprijatan miris ukoliko se ne isperu dobro.

                                                            MASKE ZA KOSU

I Dva žumanceta pomešati sa kašikom meda i kašikom maslinovog ulja. Naneti na kosu i ostaviti da stoji dvadesetak minuta, zatim isprati.

II Samleti odahe i pomešati ih sa malo toplog mleka. Namazati i ostaviti na kosi dvadesetak minuta. Ova maska je izuzetna za suvu kosu i ispucale krajeve.

III Bananu dobro izgnječiti i pomešati sa kašičicom meda i kašikom maslinovog ulja, zatim naneti na kosu. Posle petnaest minuta isprati. Ova maska je za jačanje kose.

IV Jedno žumance dobro pomešati sa sokom od jednog limuna i kašikom čičkovog ulja. Naneti na kosu i pokriti kesom. Ostaviti da deluje petnaest minuta,a zatim isprati mlakom vodom. Ovo je maska za masnu kosu.

   Ovo su samo neki od mnogobrojnih recepata koji mogu poboljšati kvalitet naše kose i rešiti neke od problema kože glave. O zdravstvenim problemima kože glave govorićemo u nekoj od sledećih tema.




уторак, 6. август 2013.

ANEMIJA I OBLICI ANEMIJE ( prirodno lečenje)

   Veoma često oboljenje, naročito kod žena je upravo anemija, odnosno malokrvnost. Ovo stanje nastaje kada se u organizmu ne proizvodi dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca koji raznose kiseonik u sve delove tela. Povećan rizik za nastanak anemija imaju žene i ljudi oboleli od nekih hroničnih bolesti. Žene u reproduktivnom dobu posebno su podložne oboljevanju od anemije nastale nedostatkom gvožđa zbog gubitka krvi u toku menstruaije, kao i trudnice zbog povećane potrebe za proizvodnjom krvi. Simptomi mogu biti gotovo neprimetni, dok su kod nekih pacijenata vidno izraženi. Javlja se osećaj umora i slabosti, ubrzan rad srca, loša koncentracija, nizak pritisak i mnogi drugi znaci. Postoji više od 400 vrsta anemija, a možemo ih podeliti u tri grupe: 
I   anemije nastale usled gubitka krvi
II  anemija uzrokovana nepravilnom ili smanjenom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca
III anemija nastala razaranjem crvenih krvnih zrnaca
Kod prvog oblika dolazi do gubitka krvi usled dužeg krvarenja koje veoma često može biti prikriveno. Uzroci ovih krvarenja su uglavnom problemi u gastrointestinalnom traktu kao čto su čirevi, hemoroidi, gastritis, rak. Takođe uzrok mogu biti preobilne menstruacije i porođaj kod žena.
Drugi oblik anemije javlja se kada telo ne proizvadi dovoljno krvnih zrnaca ili ih nepravilno proizvodi. Crvena krvna zrnca postaju neispravna usled nedostatka minerala i vitamina koji su potrebni za njihovu proizvodnju. U okviru ove grupe postoji više oblika anemije:
1. anemija srpastih ćelija
2. anemija uzrokovana deficitom gvožđa
3. anemija uzrokovana nedostatkom vitamina
4. anemija usled problema sa koštanom srži i matičnim ćelijama
5. drugi zdravstveni problemi
Anemija srpastih ćelija je nasledna bolest. Zbog genetskog poremećaja crvene krvna zrnca poprimaju oblik  srpa, odnosno polumeseca. Srpaste ćelije se veoma brzo razlažu i zbog toga kiseonik ne dolazi do organa u telu usled čega se javlja anemija. Takođe zbog oblika ovih ćelija može se javljati bol prilikom njihovog prolaska sitnim krvnim sudovima.
Anemija usled nedostatka gvožđa je najčešći oblik anemije. Koštanoj srži je potrebno gvožđe za proizvodnju hemoglobina koji raznosi kiseonik po telu. Usled nedostatka gvožđa ne proizvodi se dovoljno hemoglobina. Uzroci nastanka ovog oblika anemije mogu biti : ishrana siromašna gvožđem ( deca, odojčad, vegani...), trudnoća i dojenje, menstruacije, česta davanja krvi, bolesti kao što je kronova bolest, odstranjivanje dela creva ili želuca, neki lekovi....
Anemija usled nedostatka vitamina je uzrokovana nedostatkom B12 ili folne kiseline koji su bitni za metabolizam gvožđa. Uzroci mogu biti kao i kod prethodnog oblika anemije, ishrana siromašna mesom kod nedostatka B12 i nekonzumiranje povrća kod nedostatka folne kiseline.
Problemi sa koštanom srži i matičnim ćelijama mogu da spreče nastanak dovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešće vrste anemija usled ovog razloga su aplastična anemija i anemija nastala izlaganjem olovu.
Aplastična anemija nastaje kada je veoma mali broj matičnih ćelija ili ih uopšte nema. Ona može biti nasledna i javlja se bez  vidnog razloga ili se javlja kada je koštana srž oštećena usled hemioterapija, lekova, infekcija...
Izlaganje olovu je otrovno za koštanu srž i dovodi do smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Javlja se obično kod ljudi koji su na poslu izloženi olovu.
Anemija nastala uništavanjem crvenih krvnih zrnaca
Ovaj oblik anemije se javlja kada su crvene krvna zrnca toliko krhka da ne mogu da idrže normalno opterećenje krvotoka i pucaju. Dolazi do povećane razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Ako je kod normalnih crvenih krvnih zrnaca životni vek 120 dana, kod hemolitičke anemije vek im je 20-40 dana ili čak 5-20 dana. Hemolitička anemija može postojati od rođenja ili se kasnije razviti u organizmu a uzroci mogu biti razni...
Budući da su uzroci nastanka anemije mnogobroji, mnogobrojni su i načini lečenja. Neki oblici anemije se mogu izlečiti dodacima ishrani u obliku gvožđa i vitamina, a neki zahtevaju komplikovanije terapije. Mi ćemo ovde pomenuti nekoliko narodnih recepata za lečenje anemije koji bi mogli biti dodatak klasičnom lečenju.
Preparat od sirovih jaja 
Osam svežih, dobro opranih jaja stavi se u staklenu posudu i zalije se limunovim sokom da prekrije jaja u potpunosti. Posudu zatvoriti i ostaviti da stoji 2, 3 nedelje. Nakon isteka tog perioda procediti i dodati 1l konjaka i 0,5 kg šećera i ostaviti da stoji još osam dana. Uzimati 1- 2 čašice sat vremena posle doručka.

Preparat od koprive
Ubrati 200g. listića mlade koprive u proleće i staviti u 2l crnog vina. Potrebno je da odstoji 24h. Piti čašicu ujutru naštinu i naveče pre spavanja.

Preparat od bokvice i hajdučke trave
Ubrati muške i ženske bokvice u jednakim količinama i hajdučke trave koliko njih ukupno i sve to zajedno stucati u avanu(prethodno oprati hladnom vodom). Nacediti tri kašike soka iz ove smeše i piti ujutru pola sata nakon uzimanja kašičice pčelinjeg mleča.

Preparat od limuna
U 2dl toplog mleka iscediti sok jednog limuna i staviti kašičicu meda. Piti svako jutro naštinu duži period. Ovaj preparat možete kombinovati uz druge.

Prirodni sokovi
O šargarepe, svekle i rotkve pripremiti sok u sokovniku i sipati u flašu. Čuvati na hladnom mestu i piti po jednu supenu kašiku pre jela. Ispiti za nedelju dana, a potom pripremiti novi sok. Lečenje traje bar tri meseca.

Preparat od belog luka
300 grama belog luka očistiti i preliti sa litrom čistog alkohola i ostaviti da stoji 3 nedelje. Piti po 20 kapi ekstrakta razmućenog u cetvrtini čaše mleka 3 puta dnevno.

Preparat od pelina
Uzeti teglu zapremine 3 litra i u nju staviti sveže nabran pelin. Preliti rakijom i ostaviti da odstoji 20 dana na suvom i tamnom mestu. Piti tri nedelje po jednu kap ekstrakta sa gutljajem vode ujutru naštinu. Ukoliko postoji potreba posle dve nedelje odmora ponoviti terapiju.

Čaj od kantariona, kleke i koprive
Usitniti tri supene kašike kantariona, dve supene kašike kleke i 2 supene kašike koprive, dobro izmešati i preliti sa tri čaše kljušale vode. nakon što odstoji uzimati po jednu čašu tri puta dnevno dok je još topao.
NAPOMENA
Potrebno je isprobati više recepata kako biste ustanovili šta vašem organizmu odgovara, jer svaki organizam je poseban i različito reaguje na određene supstance.
Isprobani recepti za koje sa sigurnošću mogu potvrditi da su korisni su prvi recept sa sirovim jajima i preparat od koprive.

субота, 29. јун 2013.

NEGA LICA

   Kao jedna od posledica nepravilne ishrane i nezdravog života, javljaju se nečistoće na licu u vidu akni, fleka, crvenila, lišajeva i sl. Stresne situacije i brz život koji vodimo utiču na ceo naš organizam kako fizički, tako i psihički. Usled pojave promena na koži javlja se osećaj nesigurnosti i stida, naročito kod žena. Podeliću sa vama nekoliko saveta o nezi kože lica, ali napomenuću još jednom da sve kreće od ishrane. Ukoliko se zdravo hranite, nećete imati problema ni sa kožom. Neki od ovih recepata poslužiće vam za saniranje nekih od čestih problema kože, ali i za  svakodnevnu negu.
   Umivanje lica infuzom (čajem) od kamilice može biti veoma blagotvorno za vaš ten. Kamilica umiruje crvenilo kože i pomaže u  lečenju akni i bubuljica. Korisno je i lice napariti nad ovim čajem kako bi se iščistile pore.
Matricaria chamomilla - Kamilica                       
PROTIV AKNI, BUBULJICA

Oprati lice toplom vodom i antibakterijskim sapunom i dobro osušiti. U litar ključale vode staviti 4 supene kašike kamilice. Glavu pokriti tanjom pamučnom krpom i nadviti se nad šerpu sa čajem. Pariti lice sve dok ima pare. Mokro lice blago obrisati, a kad se ohladi isprati hladnom vodom. Ne izlaziti na hladan vazduh bar jedan sat.

II Problem akni se može rešiti i redovnim uzimanjem svežeg pekarskog kvasca. Kvasac se uzima tri puta dnevno za vreme jela po komadić veličine lešnika, jednom nedeljno. Posle tri meseca trebalo bi da se vide rezultati.
Melissa officinalis -Matičnjak

III Lice prati čajem od matičnjaka, a zatim ga masirati sokom od krastavca.

PROTIV PEGICA nastalih od sunca

Četiri supene kašike soka od limuna i dva belanceta dobro izlupati dok ne postane gusto ko sneg. Ovom smesom masirati lice svako jutro i veče. Nakon pola sata oprati lice mlakom vodom u kojoj su prethodno skuvane pšenične mekinje.

MASKE ZA LICE

Maska od kvasca
U vodi ili mleku promeša se 30 grama svežeg kvasca da se dobije konzistencija pavlake. Lice se dobro očisti, pa se mešavina u tankom sloju vatom nanese na kožu. Ostavi se 15 minuta, a skida se vatom natopljenom toplom vodom.

Limunska maska
Limun se sitno isecka, nalije vodom i ostavi da stoji 5-8 dana, a zatim se mešavina procedi. Veći komad vate natoljen ovim rastvorom ostaviti da stoji na licu 15-20 minuta. Ukoliko se vata na pojedinim mestima osuši ponovo je nakvasiti. Masku skinuti suvom vatom. Ovo je maska za masnu kožu.

Maska od žumanceta, meda i kvasca
Dobro izmešati jedno žumance sa kašikom meda i dodati 1-3 g suvog kvasca. Koža lica se pre pakovanja opere toplom vodom. Na kožu se stavi tanki sloj mešavine, a posle toga, čim se stvori tanka prevlaka poput filma, stavi se drugi, a na kraju treći sloj maske. Maska se skida vrućom oblogom.

Maska sa sirom
Ova maska se preporučuje za suvu i normalnu kožu. Svež kravlji sir se dobro izmeša sa pavlakom i stavi na prethodno očišćenu kožu. Ostavi se oko 20 minuta, a skida se toplom vodom.

Maske sa voćem i povrćem
Preporučuju se za sve tipove kože, kao i za stariju kožu, uvenulu. Mogu se koristiti istovremeno i za kožu vrata. Obično se koristi maska sa krastavčićima, paradajzom, narandžama i jagodama. Plodovi se usitne i izgnječe i stave na lice. Nakon 20 minuta skinuti masku i isprati lice toplom vodom. Ovakve maske možemo koristiti svaki drugi dan.

DOMAĆA KREMA ZA NEGU LICA

Sok jednog limuna i dva belanceta dobro izlupati i kuvati dok ne postane kao maslac. Ostaviti na hladno mesto. U posebnu posudu nalije se litar vode i u nju se stavi tri šake pšeničnih mekinja. Ostavi se nekoliko sati da stoji, zatim se procedi. Svako jutro i veče namazati lice kremom da ostane 10-15 minuta, a zatim oprati lice vodom od mekinja.

  Ovo su samo neki od mnogobrojnih recepata koje možete iskoristiti da u kućnim uslovima napravite ono što vam je potrebno za negu vašeg lica. Uskoro, novi recepti i saveti! 

четвртак, 13. јун 2013.

MAJKA ZEMLJA

    Pojam zemlja može značiti puno toga. Zemlja je nebesko telo, treća planeta od sunca stara oko 4, 6 milijardi godina. Zemlja je tlo po kome gazimo, plodna oranica. Zemlja je država u kojoj živimo, otadžbina. Zemlja je majka koja nas je rodila i od koje smo nastali, a u skladu sa time moramo i živeti. Mi ljudi, zajedno sa svim živim bićima na našoj planeti činimo biosferu. Biosfera mora biti u skladu sa svim ostalim "sferama". Moramo biti u skladu sa atmosferom, koja je naš štit i njenim posebnim delom jonosferom. Da li znate da su u jonosferi pohranjene sve informacije, sva znanja i sve misli ikada nastale u ljudskom mozgu? To je tzv. kolektivna memorija. Na toj istoj frekvenciji funkcionišu sva živa bića. O tome je pričao i Tesla.  Ozonski omotač nas štiti od UV zraka, magnetno polje nas štiti od solarne oluje. Zemlja nam je potrebna i zbog toga u skladu sa njom moramo i živeti. Čovek polako, ali sigurno gubi svest o Zemlji, kao planeti, kao izvoru hrane, odnosno života. Od nje smo nastali, njoj ćemo se i vratiti. Mi kao manjina koja je svesna njene važnosti, ostaćemo i dalje manjina jer smo se izgubili u većini onih kojima je bitniji novac. Jer šta su drugo ratovi, proizvodnja i upotreba biološkog oružja, genetski modifikovana hrana? Sve je novac i sve se vrti oko njega pa i ova naša tužna planeta. No, osvrnimo se malo oko sebe i za početak pokušajmo da izvučemo maksimum iz onoga što od nje možemo dobiti.
   Krenuću od starog narodnog verovanja da zemlja može iz nas izvući negativnu energiju. Da li ste se nekada našli u prilici da legnete na neku livadu i ostanete tu neko vreme posmatrajući nebo? Možda ste i zaspali? To je zbog toga što nam zemlja daje mir i  puni nas pozitivnom energijom, a ono loše izvlači iz nas. Nekada su hodočasnici nosili sa sobom u zavežljajima grumen zemlje iz svoga zavičaja upravao zbog tog mira i spokoja. Osećali su se sigurnim znajući da je sa njima parče njihove domovine. Kada god da ste u prilici opružite se na zemlju, na neku livadu, pašnjak i uživajte u spokoju koji vam ona donosi. Posmatrajte nebo, a ako je sunčan dan možete se napuniti i pozitivnom solarnom energijom. Verujte, u tim trenucima vam ništa više neće biti potrebno. Pored toga što izvlači negativnu energiju iz nas, zemlja izvlači i višak elektriciteta. Književnik Mile Medić kaže da zemlja pripada onome ko u nju seme stavlja, oplodi je i kome rađa. Kada bismo imali samo malo svesti, mogli bismo dobiti mnogo više od plodnog tla, zelenog pašnjaka i cvetne livade. Čuvajte semena organskog bilja svojih baka dok ih još uvek ima. Posadite nešto za sebe, svoju porodicu, prijatelje. Dolazi takvo vreme da ćemo se uželeti ukusa paradajza, jagode, trešnje. Pitanje je da li će naša deca znati za pravi ukus hrane. Zemlja nam pruža samo dobro, mi smo ti koji od nje prave ono što ona nije.
   Pomenuću i zemlju u malo drugačijem obliku. Zemlju kao grumen, blato, glinu. Svi smo upoznati sa njenom lekovitošću. Ko ima priliku i mogućnost neka poseti bar neku od mnogobrojnih banja kojima raspolaže naša zemlja i isproba lekovitost blata i gline. Napomenuću da banje nisu samo za starije i bolesne ljude. Banje su za sve nas koji vodimo računa o svome zdravlju.
U apotekama se može pronaći glina u više boja koja se koristi u kozmetičke svrhe i u svrhe lečenja. Šta zapravo radi glina? Ona upija toksične materije i vezuje vlagu. Iz tog razloga je odlična za maske za lice, kupke, kao obloga, zatim leči dijareju, gorušicu, lenja creva i sl. Koristili su je i grčki vojnici u vojnim pohodima za rane, kožne infekcije, pa i za tifus. Navešću vam nekoliko jednostavnih načina za uspešno korišćenje gline u lekovite i kozmetičke svrhe.

MASKA ZA LICE za masnu kožu
Glinu promešati sa malo hladne vode. Smešu naneti na lice izbegavajući područja oko očiju i usta. Posle 15 minuta isprati mlakom vodom. Nemojte koristiti ovu masku za suvu kožu jer glina upija vlagu.

KUPKA
U kadu sa toplom vodom nasuti pola kilograma gline. Provesti 15 minuta u kadi uz povremeno mešanje jer glina pada na dno. Ovakva kupka je dobra za vašu kožu i ublažava mišićnu napetost kao i bolove u zglobovima.

GORUŠICA I LENJA CREVA
U slučaju gorušice razmutite jednu kašičicu gline u vodi i pijte pre ili posle obroka. Glina će neutralizovati višak kiseline.
U slučaju lenjih creva dovoljno je tri puta na dan rastvoriti kašičicu gline u biljnom čaju.

NAPOMENA!
Glinu u terapijske svrhe ne bi trebalo koristiti više od petnaestak dana jer izvlači tečnost iz organizma.
Zelena glina se koristi kao lek, bela u kozmetičke svrhe, crvena kod reumatizma, bolova u kičmi i zglobovima.
 
    Zemlju u svakom obliku i u svakom značenju bi trebalo voleti i poštovati kao majku, jer šta je ona drugo nego MAJKA svima nama!

уторак, 11. јун 2013.

VODENI KRUG

    Kao što već  znamo da je sunce izvor života, takođe znamo da voda u prirodi kruži. Od kiše do reka, jezera i mora preko čoveka, njegovog znoja i suza i opet u krug. Takođe znamo da je ćelija osnovna jedinica građe i funkcije svakog organizma, a upravo za njen rad potrebna je voda. Ona sačinjava oko 70% ljudskog organizma. Za zdrav život i pravilan rad, razvoj i produktivnost čoveka, neophodna je određena količina tečnosti. Količina koja se unosi u organizam zavisi od individualne potrebe za njom, od temperature, pola i slično. Čim osetimo žeđ to znači da nam je organizam već dehidrirao i da ne unosimo dovoljno vode. U proseku potrebno je oko 2l  dnevno da ne bi došlo do dehidratacije. Muškarcima je potrebno malo više nego ženama, otprilike 3l dnevno, jer oni imaju manje masnoće u organizmu. Voda je odgovorna  za rad creva, čime se pospešuje varenje, bubrega, krvnih sudova, srca i svih ostalih organa. Nedostatak tečnosti u mozgu usporava razmišljanje i smanjuje koncentraciju. Za početak, unošenjem dovoljne količine tečnosti pomažete normalnom i zdravom funkcionisanju organizma, ali i utičete na sopstvenu lepotu. Sa unosom dovoljne količine, koža je elastičnija i time se usporava njeno starenje. Voda sadrži izvesne količine kalcijuma i fluora koji su važni za naše zube i kosti.
    U današnje vreme  nezdravog života i nepravilne ishrane javlja se jedan fenomen nazvan CELULIT, a glavni uzrok njegovog nastanka je nedostatak tečnosti. Verujem da je svaka od nas isprobala razne metode i načine uklanjanja istog, ali retko koja je imala željeni učinak. Jedan od ciljeva ovog bloga je širenje svesti o prirodi i njenom pravilnom iskorišćavanju, upotreba prirodne kozmetike, kao i prirodnih biljnih preparata za lečenje. Ovom prilikom podeliću sa vama neke od recepata za preparate koje možete same napraviti u kućnim uslovima.

LIMUN-VODA
Pošto smo već prethodno utvrdili da je unošenje  2l tečnosti dnevno neophodno, uzmite flašu od dva litra i u nju iscedite dva limuna, zatim nalijte vodu. Ukoliko smatrate da je vašem organizmu potrebno više vode dnevno, možete povećati količinu na 3l i dodati još jedan limun. U toku dana je potrebno popiti sve. Tako ponavljajte svaki dan, ali nemojte rezultate očekivati odmah, jer za ovo je potreban duži vremenski period, najmanje mesec dana do tri meseca.

BRŠLJAN ULJE ZA MASAŽU
(Bršljan - Hedera helix)
Pored ovoga možete sami napraviti i ulje za masažu koje će vam pomoći u rešavanju ovog problema.
Grubo iseckajte punu šaku svežeg lišća bršljana i jednu grančicu ruzmarina, stavite u teglu i dopunite sa 3dl maslinovog ulja. Odložite na toplo mesto i ostavite da stoji tri sedmice, zatim procedite. Dobro iscedite ostatak. Ulje naspite u bocu od zatamnjenog stakla i redovno njime masirajte problematična područja.
Podeliću sa vama još jedan savet. LICE je dovoljno umivati samo vodom! Nemojte koristiti razne parfimisane tonike i gelove za čišćenje lica jer ćete postići samo da vam kože bude iziritirana i suva. Hladna voda sužava pore, dok vruća voda utiče na njihovo širenje i može izazvati  upale, naročito kod onih koji imaju probleme sa aknama. Stoga je bolje umivati se mlakom vodom, a s vremena na vrema možete se umiti i infuzom ( čajem ) od kamilice, jer ona deluje umirujuće na kožu, kao i na oči.



Do sada smo naučili da su SUNCE i VODA osnovni izvori života, ali ne i jedini! Sledeći put pričamo o ZEMLJI!

POVRATAK PRIRODI

                                                       
   Koliko nam je bitan izgled? Koliko brinemo o sebi i kakva sve kozmetička sredstva koristimo samo da bismo zasenili okolinu, ne brinući o sopstvenom zdravlju i štetnosti kozmetičkih sredstava koja su nam dostupna na tržištu? Mi žene smo spreme na sve, samo da bismo izgledale savršeno. Možda savršeno spolja, ali šta se zapravo krije ispod tih slojeva teške šminke? Kakvim smo sve "izmišljenim" kozmetičkim tretmanima spremne da se podvrgnemo i koliki smo bol spremne da podnesemo samo zarad savršenog izgleda? Rešenje se zapravo nalazi tu, na dohvat ruke. U PRIRODI! Kako prihvatiti prirodu i ono što nam ona nudi i kako to upotrebiti?
   Prva i osnovna stvar je da naučimo da prihvatimo sebe. Ideal lepote koji nam je serviran u medijima i štampi daleko je od istinske lepote. Svaki pogled, osmeh, pokret čini osobu jedinstvenom. U svakom načinu govora, obliku lica, boji kože krije se posebna lepota. Svako od nas nosi sopstvenu lepotu koju je samo potrebno prepoznati, a zatim "doraditi". Naravno, pod tolikim pritiskom sveta u kome trenutno živimo i pored tolikih bombardovanja tzv. lepotom, teško je spoznati sopstvenu lepotu budući da već imamo serviran "ideal". Moj cilj je da pomognem svim damama da postanu svesne sebe i prirode koja ih okružuje, da nauče da žive u njoj, a zapravo su deo nje. Nismo svesni da iz prirode sve kreće. Ako postoji neka nepravilnost, bolest, teškoća i ako ona dolazi iz prirode, lek se svakako mora kriti u njoj samoj. Potrebno ga je samo prepoznati.
    Krenuću od sunca, koje je kao što svi znamo IZVOR ŽIVOTA. Oko 60% životne energije dobijamo iz vazduha i sunca i to je naučno dokazano. Eto razloga zašto smo neraspoloženi po kišnom danu i zašto nas zimi mrzi da se pomeramo. Zašto su nacije koje žive u mestima sa najmanje sunčanih dana i najdepresivnije? Nedostatak sunčeve energije nam smanjuje želju za životom. Biljke prerađuju sunčevu energiju i pretvaraju je u životnu. Biljojedi se hrane tim biljkama i preuzimaju tu energiju, dok mesojedi tu energiju uzimaju iz biljojeda. Upravo to je razlog zašto je biljna hrana i najzdravija. Tako bi  trebalo da izgleda i naša piramida ishrane. Najviše voća i povrća, malo biljojeda, a najmanje mesojeda. Ne govorim o dijetama ni o potpunom ukidanju nekih namirnica. Govorim o balansiranoj ishrani koja bi trebalo da sadrži sve u onolikoj meri koliko je našem telu potrebno, a to je upravo ovo o čemu vam pričam. Dovoljno je da 50% svoje ishrane bazirate na voću i povrću i već ćete se osećati bolje. Hranljive materije koje unosimo u organizam odgovorne su za naš izgled! Na kvalitet kože, kose, razvijenost tela tačnije na kvalitet samoga života najviše utiče ISHRANA! Neki će reći utiču i geni! Geni utiču naravno, ali ne u tolikoj meri u kolikoj utiče naš način života tj. ishrana i kvalitet namirnica koje unosimo u svoj organizam. I opet ću se vratiti na sunce, jer od njega je sve počelo, odnosno nastalo. Potrebno je provoditi vreme na suncu i u prirodi i upijati sunčevu energiju. Mnogi od vas su čuli za solarnu jogu. To je jedan od efikasnih načina unošenja svetlosti u organizam, odnosno UM. Ali ja ovde neću propagirati ništa što nam je već servirano. Dovoljno je petnaestak minuta svakoga dana da posvetimo suncu, tako što ćemo zatvorenih očiju gledati ka njemu. Naravno, to nikako ne smemo raditi u satima kada je sunce najjače. U sunce je najsigurnije "gledati" u vreme njegovog izlaska ili zalaska. Posle par dana izvođenja ove vežbice osećaćete se lepše, poletnije i bićete napunjeni osnovnom životnom energijom, što će pozitivno uticati na sve aspekte vašega života. Sunce mora postati naša svakodnevica, a svetlost naša inspiracija i podsticaj, jer tako solarna energija utiče na naš unutrašnji svet. Posvetimo vreme sebi, za početak tih petnaest minuta druženja sa suncem, a o ostalom ćemo pričati u nekoj od sledećih tema.