понедељак, 14. јул 2014.

Hoću-neću ili rusomača, devojačka trava



 Hoću neću (Capsella bursa-pastoris )  ili rusomača  je biljka sa kojom se stalno susrećemo. Raste kao korov svuda na obrađenom tlu, uz puteve, u poljima. U proleće preplavi livade i parkove.
Na dnu stabljike nalaze se perasto izrezani listovi, koji pri vrhu stabljike postaju sedeći.  Cvetovi su neugledni i beli. Biljka je uspravna i naraste do 40 cm. Plod su ljuščice koje su trouglaste ili obrnuto srcaste. Cveta od aprila do okrobra. Sakuplja se cela biljka. 
 Prirodno stanište joj je Istočna Evropa i Mala Azija.


Ova biljka se u narodu još zive i tarčužak, devojačka trava, pastirska torba, torbičica, tobočica, goromuk, mošnjak, parčuška. 

Poznata dečja igra ’’voli me-ne voli me’’ igra se upravo sa ovom biljkom. Zovu je pastirska torbica jer svojim oblikom podseća na istu.

U Šangaju se koristi kao sastojak mnogih jela (pirinčani kolači ), a u Koreji se jede njen koren koji je jedan od glavnih sastojaka njihovog tradicionalnog jela ’’namul’’. Na našim prostorima mlado lišće se koristi za salate.

Ova biljka se može smatrati i mesožderkom, jer seme biljke kada je mokro luči supstancu mixospermia, koja privlači insekte i ubija ih. Još uvek se istražuje mehanizam delovanja i funkcija ovog svojstva.

Aktivni sastojci ove biljke su flavonoidi, kalijum i peptidi sa hemostatičkim delovanjem. To znači da ova biljka zaustavlja sve oblike krvarenja. Zbog ovog izuzetnog svojstva, narod ju je i nazvao devojačka trava, jer je odlična za zaustavljanje krvarenja kod preobilnih menstruacija ili bilo kakvih krvarenja iz materice. Koristi se i za zaustavljanje krvarenja iz nosa, želuca i creva. 
Sastojak je mnogih čajeva koji pročišćavaju krv jer ima veoma povoljno delovanje na srčani mišić, što se može objasniti visokim sadržajem kalijuma. Može se koristiti i u lečenju angine pektoris. Rusomača takođe povisuje i sniženi krvni pritisak. 


Biljku napada posebna vrsta gljivice koja je deformiše i ona postaje beličasta. Tvrdi se da biljka time postaje još lekovitija. 

Naročito se preporučuje konzumiranja čaja od ove biljke u menopauzi kod žena. Preporučljivo je piti dve šolje dnevno u toku četiri sedmice, zatim se pauzira tri sedmice, posle čega se ponavlja
tretman.

U kombinaciji sa preslicom (rastavićem) pola i pola, ova biljka upotpunjuje svoje dejstvo. U ovoj kombinaciji odlična je za lečenje bolesti urinarnih i probavnih organa. Kod hemoroida se vrši ispiranje ovim čajem.


Nekoliko oblika u kojima se rusomača upotrebljava u lečenju:



 
  Čaj
 
Dve kašičice sušene rusomače prelije se šoljom ključale vode. Odstoji desetak minuta, procedi se i pije dve do tri šolje dnevno.

Tinktura od rusomače 

Sveže ubrana biljka: listovi, stabljika i cvetovi, kao i kesice sa semenom, fino se isitne i sipaju u flašu bez nabijanja. Preko toga se doda alkohol jačine 40% da prekrije biljku, i ostavi se na suncu 10 dana.
Procediti i presuti u tamniju flašu. Čuva se na hladnom mestu. Po 10 kapi ove tinkture sipa se u šolju čaja tri puta dnevno za zaustavljanje krvarenja.

Čepići za nos 

Nasuti jednu šolju ključale vode preko dve kašika sušene rusomače. Ostaviti da odstoji deset minuta, pa procediti. Natopiti vatu mlakim rstvorom i začepiti nozdrvu koja krvari. Ukloniti vatu nakon desteak minuta.

Parni oblog

Jednu pregršt rusomače staviti u neko sito i omekšati na pari. Takvu rusomaču umotati u neku pamučnu tkaninu i staviti kao oblog. Privija se kod oteklina na dojkama dojilja.

Napomena

Čaj od rusomače ne bi trebalo da koriste trudnice.

Нема коментара:

Постави коментар