недеља, 13. јул 2014.

Zova ili bazga, sveto drvo


 
Zovi su u našem narodu pripisivane mnoge magijske moći. Smatrana je za sveto ili demonsko drvo. Verovalo se da u njenim krošnjama žive vile i iz tog razloga loša je sreća ukoliko neko poseče drvo zove. 

U pojedinim krajevima zova je sađena u okolini štala i obora kao zaštita od zlih sila i veštica. Smatra se i da nije dobro zaspati pod zovom jer njeni opojni mirisi mogu potpuno da ’’ izokrenu svest’’ onoga koji spava.

Po starom srpskom običaju, na Badnje veče grančice zove se potapaju u ulje i pale se, jer se veruje da se tim plamenom plaše i rasteruju veštice i demoni.
U narodu se kaže da  tamo gde raste zova ima podzemnih voda, te da je to mesto pogodno za kopanje bunara.

Stari Prusi su verovali da njihov bog Kait živi pod drvetom zove, dok se u Tirolu zova sadila na groblju. Ukoliko drvo sledeće godine procveta to znači da je duša umrloga otišla u raj.
U prilog magijskoj moći zove govore i verovanja u pojedinim krajevima da ako se detetu oči na krštenju premažu zovom, ono u budućnosti postaje vidovito.

U starom Rimu, lica statua bogova o velikim praznicima premazivana su bojom od bobica zove.
Legende o magijskoj moći zove još uvek su prisutne, pa se u nekim krajevima ona seče jer se veruje da se ispod nje okupljaju veštice.

Bilo da je sveto ili demonsko drvo, činjenica je da je zova veoma lekovita biljka i da je puno korišćena u narodnoj medicini. Lekovita je kod plućnih bolesti, kašlja i gripa, kod reumatskih oboljenja, problema sa urinarnim traktom.


Sambucus nigra, odnosno zova ili bazga je samonikla biljka u obliku grma ili nižeg drveta od 3 do 10 m visine. Cveta sitnim žućkastobelim cvetovima koji su sakupljeni u krupne štitaste cvasti prijatnog mirisa. Listovi su neparno perasti s nazubljenim rubovima. Cveta od aprila do juna, a potom se na mestima cvetova stvaraju plodovi-bobice koje su u početku zelene, a dozrevaju u avgustu.
Zova raste na rubovima šuma i osunčanim delovima šume, na zapuštenim mestima i u blizini naselja.
Poreklom je iz Evrope, ali je danas rasprostranjena širom sveta.

Najpoznatiji narodni nazivi za ovu biljku su: bagza, baz, baza, bazgovina, cma zova, zova, zovika, crna jova, grubijan drvo, evropska jova, starac, abzov, obzova, bažovina, bazag, bazdov, bazovika, bazgovina, belika, bzovka, budzova, buzovka, zaovljika, zovik, zovljika, zofa, zoha, obzovka, ovzovina, pitomi boz, crna zovika...

 U lekovite svrhe koristi se cvet, a nešto ređe plod (zreo) list i kora. Cvetovi sadrže etarsko ulje sa oko 40 materija: flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini i dr. U plodu su prisutni glikozidi, tanini, malo etarskog ulja, šećer, voćne kiseline, vitamin C, vitamini B kompleksa i dr. Sličnog sastava su i listovi. Svi delovi su bogati mineralnim materijama (gvožđe, natrijum, kalijum) i njihovim solima.

Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja. Naročito je značajna upotreba zove kod snižavanja telesne teperature, jer podstiče rad znojnih žlezda, a deluje i kao diuretik.

U jednoj studiji koja je objavljena u Journal of Alternative Complemantary Medicine, dokazano je delovanje zove kod influenze tipa B. Pacijenti koji su koristili ekstrakt zove mnogo brže su se oporavili od ostalih pacijenata koji su bili deo ove studije. Ova studija objavljena 2004. pokazala je da su kod 93% pacijenata koji su koristili ovaj ekstrakt u roku od dva dana simptomi bolesti nestali, dok je kod drugih pacijenata oporavak trajao šest dana.

 Zova se koristi kod svih virusnih infekcija. Listovi ove biljke su otrovni i nisu jestivi, kao ni plodovi dok su zeleni zbog otrovnog glikozida. Plod se upoterbljava kao laksans i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, zatim kod neuralgije i išijasa. Plodovi se za unutrašnju upotrebu mogu koristiti tek kada sazre i skuvaju se. Od ovih bobica se mogu spravljati džemovi i marmelade. U našoj tradicije od zove se spravlja i sirup, odnosno sok.
U tradicionalnoj kineskoj medicini od zove se pravi vino koje se koristi protiv reumatizma i traumatoloških povreda.

 U Nemačkoj se prave jogurti sa plodovima i cvetovima zove, a u Italiji i Austiji cvetovi zove se kuvaju ili prže, a potom posipaju šećerom u prahu ili cimetom, te se tako služe kao dezerti.

 U Slovačkoj se od grana zove prave flaute, odnosno frule, a sličan instrument se pravi i u Mađarskoj.
Zova se nekada vezivala konjima za rep, jer njen miris rasteruje muve.

U zimsko doba kada se drvo ili žbun zove osuši na njemu se stvara pečurka koja se zove Judino uho (Auricularia auricula-judae), koja je izuzetno lekovita. Tako se zove jer neverovatno podseća na ljudsko uho, a po verovanjima Juda se obesio o drvo zove. Ova pečurka se koristi kao lek za poboljšanje krvotoka, kao i kod krvarenja. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Lekoviti preparati i kulinarski specijaliteti od zove

Čaj

Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i svih reumatskih bolesti. Potrebno je da cvetovi pri sušenju zadrže svoju boju. Ukoliko pocrne nisu za upotrebu.
Dve kašičice sušenog cveta prelije se šoljom vruće, proključale vode i ostavi da stoji 10 minuta. Procediti i zasladiti po želji. Piju se dve šolje čaja na dan.
Čaj od kore grana i stabla biljke koristi se za otklanjanja poteškoća pri mokrenju, smetnji pri radu bubrega i bešike, za izlučivanje tečnosti iz organizma,kod edema. Takođe reguliše i stolicu. Za čaj se koristi unutrašnji deo kore, dok se spoljašnji ostruže i baci. Koristi se jedna mala, ravna kašičica na šolju vode. Potrebno je biti veoma oprezan kod doziranja jer se u kori nalazi otrovni glikozid. Pije se jedna šolja dnevno u većim razmacima gutljaj po gutljaj.
Čaj od lišća zove koristi se kod šećerne bolesti, bolesti jetre, bubrega, pluća i creva, za čišćenje krvi. Listovi se beru tek kada se potpuno razviju i suše se na promaji. Na šolju ključale vode ide 6 do 7 listića, koji se kuvaju desetak minuta. Procediti i piti u razmacima. Listovi zove nisu jestivi zbog otrovnog glikozida.

Sirup (sok)

Sveži cvetovi zove (tek procvetali, nikako precvetali) otkinu se sa peteljke i potope u vodu.  Na 1l prokuvane i ohlađene vode stavi se 20 cvetova. Ostavi se da odstoji 24h. Procedi se kroz gazu, a zatom se doda 700 g šećera i jedan limun i limuntus. To se ostavi da stoji još 24 sata. Potrebno je povremeno promešati kako bi se šećer bolje rastopio. Nakon što je odstojalo sipa se u flaše. Moze da stoji do godinu dana, a ukoliko su cvetovi ubrani u pravo vreme sirup će biti kvalitetniji. Pije se razblažen.

Džem od bobica zove

Potrebno je : 1 kg zrelog ploda zove, 700ml vode, 1 kg šećera, 1 kašika limunovog soka, 1 kašičica mlevenog cimeta
Plodove oprati i kuvati dok ne omekšaju, a zatim ispasirati (izgnječiti), potom procediti. Vodu i šećer prokuvati, dodati proceđeni sok od bobica i kuvati 45 minuta. Kada počne da se zgušnjava, dodati limunov sok i cimet i kratko prokuvati. Odmah sipati u tegle i dobro zatvoriti.

Slatki liker od zove

Za 1 l likera potrebno je 300 g bobica crne zove, 300 g šećera, 1 kašičica limuntusa, 125 ml vode,  250 ml alkohola (96%, iz apoteke)
Zova se pomeša sa šećerom i limuntusom i ostavi da odstoji 3 sata. Sve zajedno se stavi da se kuva kratko dok ne počne da vri, nalije se voda i sipa u flašu. Doda se alkohol, a flaša zatvori i ostavi da odstoji na sunčanom mestu nedelju dana. Posle toga liker se procedi kroz gazu i naspe u flašu u kojoj će stajati.

Pohovana zova

Pripremi se masa za pohovanje: 7 kašika brašna, 1 dl piva, 2 žumanjka, sneg od dva belanca i so. Umeša se žumance, pivo, so i brašno, a potom doda sneg od belanaca i so. Oprane i osušene cvetove zove uvaljati u brašno,a potom i u testo za pohovanje i spustiti u zagrejano ulje pa lagano ispohovati. Ovo jelo se može jesti slano, ali ukoliko želimo možemo ga posuti šećerom u prahu ili u smesu za pohovanje dodati dve kašike šećera. Za četiri osobe potrebno je osam cvetova zove.





Нема коментара:

Постави коментар