
Postoji više od 20 vrsta divljeg origana, a razlika je u količini aktivnih supstanci koje poseduje. Origano minutiflorum je cenjen zbog visoke koncentracije carvacola,koji poseduje izuzetna antibakterijska svojstva. Vrsta koja raste na našem području je Origanum vulgare koja je poznata i kao vranilova trava, mravinac, bakina trava, džodžan, vranilovka, crnovrh, divlji mažuran i dobra misel.
Biljka naraste do 40 cm uglavnom, a nekada i preko pola metra. Ima uske kopljaste listove i crvenkasto-roze cvetove. Može se naći na višim nadmorskim visinama, na kamenitom i neobrađenom tlu, po svetlim šumama, šikarama, svetlim osunčanim livadama, a bere se gornja polovina biljke.
Origanum vulgare je dobio naziv od grčkih reči oros-brdo i ganos- nakit. Krasi brda, pa je tako postao “brdski nakit”. Mitologija kaže da je prvi origano posadila boginja ljubavi Afrodita.
Prema starim narodnim pričama smatra se da ljude štiti od zla i čini ih radosnim i bezbrižnim, pa se zbog toga često nalazi u venčanim buketićima.
Divlji origano ili Vranilova trava povoljno utiče na celokupan nervni sistem, bolesti organa za varenje i respiratornog sistema. Antiseptik je i antimikotik (uništava bakterije i gljivice). Hipokrat ga je koristio kao antiseptik, za lečenje stomačnih i disajnih problema i hemoroida.
Najnovija istraživanja pokazuju da je ulje origana, koje se dobija iz listova, moćan prirodni antibiotik u borbi protiv 25 vrsta bakterija. Ulje origana se pokazalo veoma delotvorno u borbi protiv Stafilokoka i po svojim antibakterijskim svojstvima može se uporediti sa konvencionalnim antibioticima. Smatra se da je origano najjači antiseptik od svih biljnih vrsta.
U istraživanjima od 1988. godine, objavljenim u “International Journal of Food Microbiology” spominje se ulje origana kao odlično u borbi protiv devet vrsta gljivica, a od tada su obavljena mnoga istraživanja. Britanski naučnici su 2000. godine u “Journal Applied Microbiology” objavili dejstvo origana na 25 vrsta bakterija.
Efikasno se bori protiv sledećih mikrororganizama:
Escherichia coli, Candida albicans, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginusa, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, Bacillus, Antracis, Proteus mirabilis, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus flavus, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae, Yersinia enterocolitica, Lactobacillus plantarum, Aspergillus niger, Geotrichum, Rhodotorula.
Origanum vulgare takođe ima visoko antioksidativno dejstvo
U upotrebi ulja origana potrebno je voditi računa zbog toga što pored bakterija koje su patogene, može doći i do uništavanja bakterija koje su prirodno prisutne u organizmu i potrebne su radi njegovog normalnog funkcionisanja. Iz tog razloga ne bi bilo loše konsultovati se sa lekarom oko upotrebe.
Gajenje origana u bašti
Ukoliko želimo da gajimo origano u svojoj bašti, potrebno je da ga posadimo na osunčanom mestu. Dobro bi bilo dodati malo krečnjaka u zemljište. Zemljište bi trebalo da ima neutralni ili alkalni pH (6,8-8). Ne bi trebalo saditi origano u glinovito zemljište. Ako ne možemo da obezbedimo ove uslove u bašti, možemo ga gajiti u saksiji. Listovi origana sadrže prirodne insekticide, pa nema potrebe za zaštitom od štetočina. Ukoliko ga sadimo iz semenja, potrebno ga je prvo posejati u saksije, a potom kad nikne presaditi.
Po pravilu , tokom leta listovi imaju najviše ulja, pa ga tada i treba sakupljati, najbolje neposredno pred cvetanje. Najlakši način da sačuvamo origano je da ga osušimo. Grančice poredjamo na papir i držimo ih u dobro provetrenoj prostoiji, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Čim listovi postanu lomljivi, staviti ih u tegle, dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Napravite sami ulje origana!
Ukoliko je origano gajen u bašti, lako možemo napraviti ulje sa ovom lekovitom biljkom. Potrebna je 1/2 šolje origana i 1/2 maslinovog ulja .
Oprati i osušiti origano od vode. Staviti listiće origana u plastičnu kesu sa patent zatvaračem (ali je nemojte zatvarati) i pokriti kesu kuhinjskom krpom. Potrebno je izlupati tučkom listiće u kesi, kako bi otpustili ulje. Maslinovo ulje se blago zagreje, ali ne sme da provri. Sipati ulje u kesu sa origanom i dobro ispritiskati mešavinu u kesi. Ovaj proces se vrši u zatvorenoj kesi kako etarska ulja ne bi isparila. Kada se ohladi sipati ovu mešavinu u čistu teglu, dobro je zatvoriti i ostaviti da odstoji 2 nedelje na hladnom i suvom mestu. Nakon 2 nedelje procediti ulje.
Napomena: Osim maslinovog ulja, može se koristiti i ulje pšeničnih klica ili bademovo ulje.
Нема коментара:
Постави коментар