Šafran
(Crocus sativus) je biljka čije je ime poreklom iz persijskog jezika, a znači ,,budi žut''. Ime je dobio zbog intezivno žute boje koja se dobija iz njega.
Koristi se u prehrambenoj industriji za bojenje namirnica, a samo 1g je
potreban da se oboji 3000 litara vode.
Biljka
raste iz lukovice. Cvet je zvonast, prizeman i ima šest latica. Ljubičaste je
boje, mada boja može varirati u zavisnosti od vrste i podneblja. U sredini se
nalazi tučak sa tri svetlo narandžasta vrha tučka. Listovi su dugi, uski i
nazubljeni sa belom linijom duž lista. Raste 20 do 30 cm u visinu.
Kod
nas se šafran još zove i žavran, krok, cafran, čavran, kaćunka i brđuša.
Upotrebljavan
je još u Mesopotamiji prije 5000 godina. Stari Rimljani su njime krasili
postelju mladenaca, a Kleopatra ga je koristila za maske za lice. Predstavljao
je simbol mudrosti i bogatstva.
Za
šafran se kaže da je „kralj začina“ zbog visoke cene koju postiže na tržištu.
Visoka cena je nastala zbog specifičnosti njegovog prikupljanja. Šafran
cveta u septembru a cvetanje traje do 20 dana. Sakupljaju se vrhovi tučka
kojih ima tri i koji se ručno odvajaju od tučka. Posle toga se suše i
samelju. Sakupljanje se vrši po danu, kada su cvetovi otvoreni. Na površini od
oko 1000 kvadratnih metara može biti do 150 000 cvetova, a za samo 1kg ovog
začina potrebno je od 80 000 do 150 000 cvetova.
Najviše
se gaji u Iranu, zatim u Francuskoj, Španiji, Maroku, Turskoj i Austriji.
Godišnja proizvodna šafrana je oko 200 tona.
Zbog
izuzetne skupocenosti ovaj začin veoma često kopiraju. Potrebno je znati da on
ima crvenkastu boju bez drugih primesa i jaku aromu. Ukus mu je specifičan i
malo nagorak. Dnevno se sme unositi u organizam 2 do 3 grama. Više od 5g može
izazvati muku, povraćanje i slabost.
Osim
začinske upotrebe u jelima, šafran je i izuzetno lekovita biljka. Od davnina
se koristio kod bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, kod grčeva, a u
skorije vrijeme se ispituje i njegovo dejstvo na ćelije kancera. Šafran je
takođe i prirodan lek za depresiju. Možemo ga koristiti u jelima, ali i ako u
toplo mleko ubacimo par tračica šafrana uživaćemo u specifičnom ukusu i
lekovitosti.
Šafran
se veoma lako može uzgajati i kod nas. Sadi se u proleće ali može i u jesen. Lukovice
se zasade dublje u zemlju sa razmakom od desetak centimetara.Nije mu potrebna
posebna nega. Za uzgoj su idealne pozicije na suncu, a pogoduje mu propusno
tlo koje ne zahteva puno vode. Lukovice su trajne, a svaka lukovica će tokom
godina stvarati nove lukovice, tako da se mogu presađivati ili čak prodavati. Cena
jedne lukovice se kreće oko 1€ .
Male
parcele na porodičnim imanjima su idealne za uzgoj šafrana. Zašto onda od ovoga
ne bismo napravili mali porodični biznis?
Нема коментара:
Постави коментар