недеља, 6. април 2014.

Najskuplji začin na svetu- Šafran!





  Šafran (Crocus sativus) je biljka čije je ime poreklom iz persijskog jezika, a znači ,,budi žut''. Ime je dobio zbog intezivno žute boje koja se dobija iz njega. Koristi se u prehrambenoj industriji za bojenje namirnica, a samo 1g je potreban da se oboji 3000 litara vode.
Biljka raste iz lukovice. Cvet je zvonast, prizeman i ima šest latica. Ljubičaste je boje, mada boja može varirati u zavisnosti od vrste i podneblja. U sredini se nalazi tučak sa tri svetlo narandžasta vrha tučka. Listovi su dugi, uski i nazubljeni sa belom linijom duž lista. Raste 20 do 30 cm u visinu.

  Kod nas se šafran još zove i žavran, krok, cafran, čavran, kaćunka i brđuša.
Upotrebljavan je još u Mesopotamiji prije 5000 godina. Stari Rimljani su njime krasili postelju mladenaca, a Kleopatra ga je koristila za maske za lice. Predstavljao je simbol mudrosti i bogatstva. 
  Za šafran se kaže da je „kralj začina“ zbog visoke cene koju postiže na tržištu. Visoka cena je nastala zbog specifičnosti njegovog prikupljanja. Šafran cveta u septembru a cvetanje traje do 20 dana. Sakupljaju se vrhovi tučka kojih ima tri i koji se ručno odvajaju od tučka. Posle toga se suše i samelju. Sakupljanje se vrši po danu, kada su cvetovi otvoreni. Na površini od oko 1000 kvadratnih metara može biti do 150 000 cvetova, a za samo 1kg ovog začina potrebno je od 80 000 do 150 000 cvetova.
Najviše se gaji u Iranu, zatim u Francuskoj, Španiji, Maroku, Turskoj i Austriji. Godišnja proizvodna šafrana je oko 200 tona.
  Zbog izuzetne skupocenosti ovaj začin veoma često kopiraju. Potrebno je znati da on ima crvenkastu boju bez drugih primesa i jaku aromu. Ukus mu je specifičan i malo nagorak. Dnevno se sme unositi u organizam 2 do 3 grama. Više od 5g može izazvati muku, povraćanje i slabost.
  Osim začinske upotrebe u jelima, šafran je i izuzetno lekovita biljka. Od davnina se koristio kod bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, kod grčeva, a u skorije vrijeme se ispituje i njegovo dejstvo na ćelije kancera. Šafran je takođe i prirodan lek za depresiju. Možemo ga koristiti u jelima, ali i ako u toplo mleko ubacimo par tračica šafrana uživaćemo u specifičnom ukusu i lekovitosti.
  Šafran se veoma lako može uzgajati i kod nas. Sadi se u proleće ali može i u jesen. Lukovice se zasade dublje u zemlju sa razmakom od desetak centimetara.Nije mu potrebna posebna nega. Za uzgoj su idealne pozicije na suncu, a pogoduje mu propusno tlo koje ne zahteva puno vode. Lukovice su trajne, a svaka lukovica će tokom godina stvarati nove lukovice, tako da se mogu presađivati ili čak prodavati. Cena jedne lukovice se kreće oko 1 .
  Male parcele na porodičnim imanjima su idealne za uzgoj šafrana. Zašto onda od ovoga ne bismo napravili mali porodični biznis?

Нема коментара:

Постави коментар