недеља, 13. јул 2014.

Rusa trava ili zmijsko mleko




Rusa trava je u narodu poznato sredstvo za lečenje bradavica. Ova biljka poseduje žuti sok kojim su naše bake lečile bradavice i kurje oči, ali su je koristile i kao sredstvo za odstranjivanje neželjenih dlačica.

U narodu je biljka poznata i kao rosopas, zmijino mleko, velika mlečika, bradavičnik, lišavica, lastina trava, lastavičina suza. Naš narod ju je koristio za sve kožne bolesti, kao što su lišajevi i ekcemi, ali i za neke ozbiljnije bolesti kao što su hepatitis i tumori.


Rusa ( Chelidonium majus) je višegodišnja zeljasta biljka uspravnog stabla koje je obraslo oštrim dlakama. Listovi su krupni, neparno perasto deljeni, na naličju sivi i dlakavi. Izgledom podsećaju na listove hrasta. Donji listovi su sa drškom, a gornji su sedeći. Cvetovi su žuti, sakupljeni na vrhovima stabla u retke štitaste cvasti. Krunični i čašični listići lako opadaju, a prašnika ima veliki broj. Plod je izdužena čaura. Svi delovi biljke sadrže žutonarandžasti sok, koji je toksičan. Biljka je veoma rasprostranjena i raste u okolini kuća, ruševina, po senovitim šumama i čestarima.
U žutom soku nalazi se veliki broj različitih alkaloida, od kojih su neki srodni opijumu maka.  Zbog prisustva velike količine alkaloida mnogi fitoterapeuti smatraju ovu biljku otrovnom i pogodnom samo za spoljnju upotrebu. Osim alkaloida ona sadrži i saponine, organske kiseline (helidonsku, limunsku, jabučnu ) ,flavonoide, proteolitičke enzime (razlažu bjelančevine) i dr. Biljka deluje sedativno na centralni nervni sistem. Istraživanja su pokazala da određeni alkaloidi imaju citostatičko ( antitumorsko) dejstvo. Neka ispitivanja ukazuju na dejstvo ovih alkaloida i na bakteriju Staphylococcus aureus.
’’Ukrain’’ je alternativni lek koji sadrži alkaloid cheliodonium, za koji se smatra da leči tumore. Lek je napravio 1978. ukrajinski hemičar Vasyl Novytskyi, a proizvden je od strane austrijske kompanije Nowicky Pharma. Iako upotreba leka nikada nije bila odobrena, Vasyl je tvrdio da je to lek za sve vrste kancera, bolesti indukovanih zračenjem i SIDE. Uhapšen je u Beču u septembru 2012. zbog teških prevara. 
Biljka je još u I veku n.e. prepoznata kao odlično sredstvo za detoksikaciju. Žvakali su je da ublaže zubobolju, a korišćena je i za osvežavanje nogu. Moderni herbalisti preporučuju biljku kao purgativ (sredstvo za čišćenje).   


Upotreba i način upotrebe biljke kod različitih oboljenja:

Rusa se upotrebljava u lečenju bolova u stomaku, bolesti jetre, usklađivanju rada probavnog sistema, žutice. Takođe se u narodnoj medicini koristi za lečenje tumora i promena na ženskim polnim organima (miomi, ranice, upale i dr.) kao čaj i sredstvo za ispiranje.

Kao čaj se preporučuje protiv oboljenja jetre i žuči kao i karcinoma. Kašičica biljke se prelije ključalom vodom i odmah poklopi. Posle pet minuta se procedi i pije jedna do dve šolje čaja dnevno 15 dana. Potom se napravi sedmodnevna pauza, pa se nastavi sa kurom.

Ova trava se u narodu koristi kao "hemo terapija" kod tumora, mioma, endometrioze, kancera, na sledeći način:

Kuva se čaj od cele suve biljke (osim korena) tako što se bilje potopi u hladnu vodu i stavi se da provri, zatim poklopi ( na 1l vode ide 4 kašičice suve biljke). Kada se ohladi, pije se umesto vode (3-4 šolje dnevno). Koristi se do 40 dana ( najbolje tri nedelje), zatim je poželjno napraviti pauzu ( bar nedelju dana). Tokom terapije ne pije se voda uopšte, samo hladan čaj umesto nje.
Sok se koristi kod malignih oboljenja kože, žuljeva, uboja, ekcema, bradavica, herpesa. Na obolelo mesto stavi se oblog natopljen žuto-narandžastim sokom biljke ili se direktno sok cedi iz nje. Koristi se 5 do 6 puta dnevno.

Sveža rusa potopljena u mleko (odstoji neko vreme) se preporučuje za ispiranje očiju kod sive mrene, problema sa rožnjačom, ali i kod umornih očiju.

Kod pojačane maljavosti ruku i nogu kod žena koristi se tako što se biljka procedi u sokovniku  i sa tim sokom mažu se problematična mesta. Ostavi se da odstoji  nekoliko sati, zatim ispere sapunicom a nakon što se prosuši namaže se kantarionovim ili nevenovim uljem.

Vino sa rusom se može koristiti kod svih navedenih bolesti kod kojih je ona delotvorna. Uzeti 30 g ruse zajedno sa korenom, preliti sa pola litra domaćeg belog vina i ostaviti da stoji 1 do 2 sata. Procediti i povremeno piti gutljaj po gutljaj.


Zajedno sa koprivom i pupoljcima cveta zove, koristi se u lečenju leukemije u obliku čaja.
Rusa se može koristiti i u obliku tinkture koja se kupuje u apotekama.

NAPOMENA:

Pri upotrebi ruse moramo biti veoma oprezni. Za unutrašnju upotrebu koristi se samo osušena biljka i to sa pauzama: tri nedelje se koristi, a jednu pauzira.

Dnevna doza dobro osušene biljke je 2-4 g i u tim, terapeutskim dozama, ne postoji mogućnost trovanja.

Sok se koristi isključivo za spoljašnju upotrebu!

Нема коментара:

Постави коментар