недеља, 13. октобар 2013.

UVEK ŽIVA- ČUVARKUĆA

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je veoma posebna biljka po narodnom verovanju. Smatra se da  štiti od udara groma, požara, veštica i vampira. Kao što njeno ime kaže, ona ''čuva kuću'' od svih zala koja mogu zadesiti njene ukućane. Često je možemo videti na krovovima kuća, zidovima i stenama. Veoma je otporna na sve vremenske uslove, kao što njen latinski naziv kaže uvek je živa (sempervivum). Odatle potiču i njeni mnogobrojni nazivi kao što su vazdaživ, pazikuća, gromovik i sl. Biljka je visoka od 5 do 50 cm. Ima mesnate, ovalne, sočne listove, sakupljene u rozete. Iz rozete izrasta stabljika sa sitnim, obično roze cvetovima, ali mogu biti i beli, žuti i crveni. Biljka sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli, kao i druge mnogobrojne blagotvorne sastojke. Odlična je za jačanje imuniteta i kod svih unutrašnjih i spoljašnjih upala. Biljka je jestiva, a najlekovitiji je njen sok koji se može i piti. Sok iz sveže ceđenih listova može biti dobar protiv zatvora, a i za bolove u uhu. Koristan je i kod uboda insekata. Od ove biljke se može napraviti nekoliko veoma lekovitih preparata, čije recepte možete pročitati u nastavku.

Lekovita mast od čuvarkuće
Šaku smrvljenih listića ove biljke staviti u posudu sa malo vode i dodati svinjskog sala. Kuvati na tihoj vatri dok se ne odvoji masnoća, a zatim sipati u posude i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperatri. Čuvati u frižideru ili na nekom hladnom mestu. Ova mast je odlična za sve vrste rana i uboda od insekata.

Med sa čuvarkućom
Samleti pola kilograma listova čuvarkuće, sipati u činiju i pomešati sa kilogramom meda. Dobro umešati smesu i ostaviti da stoji sedam dana na hladnom i tamnom mestu, gde ne dopire sunčeva svetlost. Jesti drvenom ili plastičnom kašičicom (dve) ujutru pre doručka. Ovaj preparat ojačava imuni sistem i leči sve zapaljanske procese u organizmu, čireve, ciste i sl. Za lečenje hemoroida u ovu smesu ubaciti i sok od ceđenog limuna u kome je rastvorena soda bikarbona.

Čaj od čuvarkuće
Može se pripremati i od svežih i od sušenih listova čuvarkuće. Na četvrtinu litra vode stavi se oko desetak grama listova i kuva 15 minuta. Procediti nakon dva sata i piti pre jela tri puta dnevno. Odličan je za sve probleme sa stomakom, čireve i obilne i bolne menstruacije.


  Budući da je ova biljka izuzetno lekovita, bilo bi dobro da je svi imamo u domovima. Ne zahteva puno pažnje, samo je bitno da bude na suncu. Čuvaće nas i naš dom!

Budite zdravi i negovani uz vašu Naturamu!

Нема коментара:

Постави коментар