петак, 13. септембар 2013.

UNIVERZALNI MELEM/ KREMA

  Veoma zastupljena biljka u gotovo svim kozmetičkim preparatima je neven. Ukoliko na vašoj omiljenoj kremi piše Calendula officinalis, to je upravo ovaj divni cvet. Danas smo odlučili da podelimo sa vama recept za univerzalni melem čiji je glavni sastojak neven. Potrebna vam je samo šaka cvetova, malo svinjske masti i voska. Cvetovi se iseckaju i proprže na masti taman toliko da otpuste sok i da smesa dobije narandžastu boju. Dovoljno je nekih desetak minuta pržiti. U tu masu zatim dodati vosak da se istopi, a onda skloniti sa vatre. Ulijte odmah u neku kutijicu ili teglu. Sačekajte da se malo ohladi i stavite u frižider da se stegne. Čuvajte na hladnom mestu. Ukoliko vam se možda ne dopada miris kreme, jer je neven specifičan, možete dodati neki mirišljavi biljni ekstrakt. Ova krema se može koristiti za bilo kakve ranice ili uboje. Njom možete mazati ispucalu kožu, žuljeve, ekceme, proširene kapilare. Leči i opekotine. Odlična je čak i za sunčanje jer utiče na ten zbog pigmenta karotenoida  (daje biljci narandžastu boju) koji se nalazi u biljci. Dobićete savršenu boju. Neven deluje i antiseptično i antibakterijski, što znači da je efikasan protiv svih zapaljenja i gljivičnih infekcija.


  Osim u obliku melema, neven možemo koristiti i kao čaj. On se priprema od cvetnih latica, a odličan je lek protiv opšte slabosti i anemije, bolesti bubrega i čireva. Zbog blagog estrogenskog (estrogen je ženski polni hormon) dejstva koristi se i za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova. Čaj od nevena je odličan za ispiranje očiju kod konjuktivitisa i usne duplje kod zapaljenja desni. U poslednje vreme neven se dosta pominje kao koristan u borbi protiv HIV-a. U obliku čaja se ne sme piti često. Šolja jednom dnevno je dovolnja, osim kada se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa. Tada se pije tri puda dnevno po kafena šoljica.


Calendula officinalis - neven se u narodu još zove prstenčac, zimorod, ognjac. To je biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stablo mu je uspravno i granato, obraslo sitnim dlačicama. Listovi su duguljasti, a cvetovi su sakupljeni u narandžaste cvasti. Cela biljka je lepljiva i ima prepoznatljiv otužan miris, naročito cvetovi. Sadrži kalendulin, etarska ulja, minerale, tanine. Cveta od juna do oktobra.

Нема коментара:

Постави коментар