петак, 6. септембар 2013.

MAGIČNA VALERIJANA

  

 ''Da zna ženska glava,
šta je odoljen trava,
vazda bi ga brala, 
u pas ušivala.''


 



   Ovako kažu reči jedne stare narodne pesme. Odoljen je zapravo valerijana. Narod je još zove i macina trava. Svi znamo za valerijanu kao široko rasprostranjen sedativ u obliku kapi. Ono što možda nismo znali upravo nam govore reči ove pesme. Valerijani, odnosno odoljenu, narod je pripisivao veliku magijsku moć. Kaže se da ko ima uz sebe uvek odoljen, odoleva demonima. Devojke su nosile ovu biljku ušivenu u svojoj odeći, kako bi privukle ljubav i kako im muškarac koga žele ''ne bi odoleo''. Verovalo se da odoljen može da izleči i one koje obuzimaju nečastive sile. Čovek je naučen da voli prirodu i uvek je pokušavao da odgonetne njene tajne. Naš stari narod je umeo da živi u skaldu sa njom i da je poštuje. Mi smo to zaboravili. Danas samo uzimamo od prirode, a ne dajemo joj ništa za uzvrat. Zaboravili smo da svako drvo i svaka biljka imaju svoju dušu. Biljke treba voleti. Kada svom bilju u kući pružite ljubav, ono će rasti i cvetati. Cveće uspeva onim ljudima koji znaju da ga vole. U ovom blogu je naznačeno da ćemo se baviti i lekovitim biljem. Ovom temom započinjemo kult bilja na Naturami, a valerijanu smo izabrali kao prvu upravo zbog njenog velikog značaja, kako u lečenju, tako i u narodnoj magijskoj simbolici.



Valeriana officinalis (odoljen, macina trava, baldrijan, kozlić) je višegodšnja zeljasta biljka iz porodice Valerianaceae. Kod nas je samonikla biljka, a raste na vlažnom tlu, uz reke i  potoke, po senovitim šumama, livadama sa dosta vlage. Može da naraste i preko metar u vis. Stabljika je gola, a blizu zemlje pahuljasto dlakava. Listovi su lepezasto perasti i razdaleko nazubljeni. Listovi pri vrhu su sedeći, a donji sa peteljkom. Cvetovi su sitni beli ili roze sakupljeni u metličaste cvasti. Prijatnog je mirisa. Sakuplja se koren sa podancima u rano proleće ili jesen, a mora biti star dve godine. Suši se na suncu i drži hermetički zatvoren u posudi na suvom mestu.
Lekovita svojstva Valerijane su mnogobrojna. Ima sedativno i spazmolitičko dejstvo. Koristi se kod nervne napetosti, razdražljivosti, histerije, nesanice, stresa. Koristi se i kod nervoze srca, povišenog krvnog pritiska, poremećaja krvi i jača probavne organe. Za nesanicu se može kombinovati sa kamilicom u vidu umirujućeg čaja. Kod povišenog pritiska i srčanih tegoba izazvanih stresom može se kombinovati sa glogom i lipom za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana snižava krvi pritisak pa bi osobe koje inače imaju tegobe zbog niskog pritiska trebalo da vode računa u upotrebi valerijane. Valerijana smanjuje strahove i napetost, smanjuje grčeve i pozitivno utiče na depresiju. Zbog svog sedativnog (umirujućeg ) dejstva smanjuje pažnju i koncentraciju, pa je ne treba koristiti pre vožnje ili upravljanja nekim mašinama što zahteva izuzetnu koncentraciju. Ne sme se koristiti u trudnoći, dojenju, istovremenoj primeni nekih sedativa, narkotika. Alkohol pojačava dejstvo valerijane, pa bi trebalo izbegavati istovremenu upotrebu.
Kako koristimo valerijanu?
Kao čaj uzima se 2- 3g korena na šolju vode nekoliko puta dnevno .
Kao tinktura koju možemo kupiti u apoteci koristi se 20- 30 kapi tri puta na dan ili po potrebi za smirenje.
Kod nesanice se koristi 30 kapi tinkture 1 ili 2 sata pre spavanja.
Narodni čaj
Ostavi se supena kašika korena u 2 dl hladne vode da stoji 10 sati. Od tog hladnog čaja uzima se 6 puta dnevno po supena kašika. Ne sme se kuvati jer biljka gubi lekovito dejstvo.

     Kao što vidimo, valerijana ima široku primenu, ali je potrebno voditi računa prilikom upotrebe. Bilo bi korisno konsultovati lekara pre nego što počnemo da je koristimo.
                                             


Budite zdravi i negovani uz vašu Naturamu!


  








6 коментара: