среда, 11. септембар 2013.

ŽENSKE BOLESTI

   Danas započinjemo temu o ženskim bolestima, kao što smo obećali u jednom od prethodnih postova. Ove bolesti mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje. Ukoliko se ne leče blagovremeno i adekvatno, mogu biti uzrok nemogućnosti začeća, a mogu dovesti i do mnogo težih oboljenja. Mnogi od ovih zdravstvenih problema mogu biti bezazleni i trenutni ukoliko se na vreme tretiraju. Ovde ćemo priložiti nekoliko recepata za neke od uobičajenih ženskih problema, a i za one malo ozbiljnije.

Upala jajnika

1. U jednu posudu ili tiganj staviti dve šake soli i to staviti na vatru. Mešati dok so ne počne da prska, a zatim dodati sirćeta  da so postane mokra. Skloniti sa vatre i takvu so staviti na lanenu krpu i priviti na bolno mesto. Ove obloge je potrebno stavljati svako veče pre spavanja.

2. Napraviti mešavinu cveta različka i lista medveđeg grožđa (uva) po 4 supene kašike, cveta od zove 2 supene kašike, kore od zove 3. Sve dobro promešati i od ove mešavine uzeti 4 supene kašike i kuvati desetak minuta u pola litra vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Nakon toga se ocedi i doda se malo soka od limuna. Piti više puta dnevno po jednu šoljicu od kafe.

3. Cveta od zove i kamilice po 4 supene kašike i različka 8 supenih kašika pomešati i od te mešavine uzeti 3 supene kašike i kuvati 15 minuta u pola litra vode. Ostaviti da stoji dvadesetak minuta. Piti pre jela po šoljicu tri puta dnevno.
Majčina dušica- Thymus serpyllum

4. Ovo je veoma dobar stari recept i proveren! Šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće uliti u jednu manju posudu i tu posudu staviti u jednu veću, prikladnu posudu. Sesti i pokriti se oko tela da para ne izlazi. Sedeti sve dok ima pare. Potrebno je biti uporan i ponavljati svaki dan. Razultat će biti vidljiv.

Obilne i produžene menstruacije

1.  Rusomače tri supene kašike, brezovog lista i kantariona  po jednu kašiku pomešati i od te mešavine jednu supenu kašiku preliti sa 2dl ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta. Procediti, zasladiti medom i piti toplo pre jela po šoljicu tri puta dnevno.

2. Napraviti mešavinu od rusomače i nane po 35g, kamilice i cveta nevena po 15g. Dobro promešati i od te mešavine 3 supene kašike preliti sa 4dl vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti po jednu šoljicu ujutru i uveče.

Grčevita i bolna menstruacija

1. Ruzmarin i nanu, cvet nevena i list bagrema pomešati u jednakim količinama i od te mešavine jednu supenu kašiku kuvati 3 minuta u 3 dl vode. Ostaviti poklopljeno 10 minuta. Piti više puta dnevno po kafenu šoljicu.

Neuredna menstruacija

1. Jednu supenu kašiku hajdučke trave preliti sa 3dl ključale vode. Ostaviti da stoji 10 minuta. Piti pre jela po šoljicu tri puta dnevno.

2. 50g žalfije kuvati u 1l vode 15 minuta. Piti 3 šoljice dnevno između dve menstruacije.


Ranica na materici

Dve supene kašike usitnjenog korena od zečje stope kuvati u pola litra vode 2,3 minuta. Piti više puta dnevno.
Zečja stopa -Geum urbanum
Upala materice

Šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće uliti u jednu manju posudu i tu posudu staviti u jednu veću, prikladnu posudu, sesti i pokriti se oko tela da para ne izlazi. Sedeti sve dok ima pare. Potrebno je biti uporan i ponavljati svaki dan. Razultat će biti vidljiv.

Pojačan sekret

1. Lista oraha, koprive i bršljana po 3 supene kašike i cveta kamilice i hajdučke trave po dve kašike dobro promešati. Od te mešavine 8 supenih kašika kuvati 5 minuta u 1l vode. Piti dva puta dnevno po kafenu šoljicu. Istim čajem se i ispirati.

2. Izmešati po 40g hajdučke trave (list i cvet) i kamilice, po 10g žalfije i lista koprive. Od te mešavine 4 supene kašike preliti litrom ključale vode. kad se ohladi upotrebiti za ispiranje.

Žalfija- Salvia officinalis
3. Uzeti po 50g rusomače (hoću-neću) i mrtve koprive. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 4 dl vrele vode, poklopiti i ostaviti da stoji 2 sata, a zatim piti umesto vode. Istovremeno se ispirati mlakim čajem od koprive i kamilice.

   Zarad lakšeg pronalaženja biljaka koje su vam potrebne za ove mešavine, pored narodnih naziva koje svi poznajemo, nabrojaćemo vam i latinske, da biste bili potpuno sigurni o kojoj se biljci radi.

Biljke spomenute u postu:


Različak- Centaurea jacea
Medveđe grožđe- Uva ursi
Zova- Sambucus nigra
Kamilica- Matricaria chamomilla
Majčina dušica- Thymus serpyllum
Breza- Betula pendula
Kantarion- Hypericum perforatum
Rusomača- Capsella bursa pastoris
Nana- Menthae piperitae
Neven- Calendula officinalis
Ruzmarin- Rosmarinus officinalis
Bagrem- Robinia pseudoacacia
Hajdučka trava- Achillea Millefolium
Zečja stopa- Geum urbanum
Kopriva- Urtica dioica
Bršljan- Hedera Helix
Žalfija- Salvia officinalis


 Budite zdravi i negovani uz vašu Naturamu!

2 коментара:

  1. najbolji lek je u prirodi...
    bas korisni saveti, nista ne gubimo da probamo :)

    ОдговориИзбриши