петак, 6. септембар 2013.

GLAVOBOLJA

   Glavobolja nastaje iz više razloga, a veoma često se dešava da joj se ne zna uzrok. Glavobolja kao bolest ne postoji. Ona je simptom, znak da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Najčešći uzroci nastanka bola su premor, neispavanost, glad, stres, visok krvni pritisak, problemi sa vidom, kvaran zub. Svaka prehlada počinje glavoboljom i visokom temperaturom, a i svaka zarazna bolest. Pre nego što popijemo lek trebalo bi da se zapitamo zbog čega nas boli glava. Lekom ćemo ukloniti samo bol, ali ne i uzrok. Glavobolja kod nekoga može nestati čim izleči zub, dobije naočare, izleči prehladu. Svakako bi trebalo otići kod lekara i utvrditi šta je uzrok bola, ukoliko je on konstantan ili dugotrajan.
   Mi ćemo se ovde baviti otklanjanjem bola, a uzroke ćemo ostaviti  da ih lekari utvrde. Jedan od najefikasnijih načina otklanjanja glavobolje je sledeći recept.

Kafa sa limunom

Iscediti ceo limun i u sok staviti dve kašičice mlevene kafe. Promešati i popiti. Možete i skuvati kafu pa u nju nacediti limun, ali u tom slučaju kafa ne sme biti vruća.

 Listovi kupusa



Nekoliko većih listova kupusa stavi se u rernu da se ugreje i omekša. Time se oblaže glava dok bol ne prestane.

Obloga od luka

Samelje se dve do tri glavice crnog luka, pomeša se sa malo ulja i doda kašičica soli. To se zavije u krpu i privije na čelo. Preko krpe zaviti suvu maramu.


Sirov krompir                                                                                                                                                                                           
Narendati sirov krompir i zaviti u krpu. Povezati oko glave.
         
Topla obloga

Na tiganju se ugreje malo ljušte od belog i crnog luka, malo lovorovog lista, ruzmarina i kamilice. Kad se počne dimiti (ne sme goreti) nad to staviti složen peškir ili krpu i držati da se dobro nadimi, a zatim povezati topao peškir. Ponoviti više puta ukoliko je potrebno.

 Obloga od kvasca

Ukoliko neko pati od glavobolje nastale na nervnoj bazi može mu pomoći obloga od kvasca. Malo svežeg pekarskog kvasca pomešati sa kašičicom meda i zaviti u krpu, pa povezati oko glave.

 Masaža rakijom

Ukoliko ste se prehladili pa vas boli glava, bolna mesta (čelo, vrat) masirajte komovom ili šljivovom rakijom.



   Glavobolja je danas veoma čest problem i ne postoji osoba koja nije iskusila taj bol . Nadam se da će vam ovi recepti biti od koristi. Sledeći put pišemo o ženskim problemima po vašoj želji. Rado primamo vaše predloge  i sugestije.
                                 
                                   Budite zdravi i negovani sa vašom Naturamom!                                                            


 





                                                                                                                                                          


2 коментара: