уторак, 11. јун 2013.

VODENI KRUG

    Kao što već  znamo da je sunce izvor života, takođe znamo da voda u prirodi kruži. Od kiše do reka, jezera i mora preko čoveka, njegovog znoja i suza i opet u krug. Takođe znamo da je ćelija osnovna jedinica građe i funkcije svakog organizma, a upravo za njen rad potrebna je voda. Ona sačinjava oko 70% ljudskog organizma. Za zdrav život i pravilan rad, razvoj i produktivnost čoveka, neophodna je određena količina tečnosti. Količina koja se unosi u organizam zavisi od individualne potrebe za njom, od temperature, pola i slično. Čim osetimo žeđ to znači da nam je organizam već dehidrirao i da ne unosimo dovoljno vode. U proseku potrebno je oko 2l  dnevno da ne bi došlo do dehidratacije. Muškarcima je potrebno malo više nego ženama, otprilike 3l dnevno, jer oni imaju manje masnoće u organizmu. Voda je odgovorna  za rad creva, čime se pospešuje varenje, bubrega, krvnih sudova, srca i svih ostalih organa. Nedostatak tečnosti u mozgu usporava razmišljanje i smanjuje koncentraciju. Za početak, unošenjem dovoljne količine tečnosti pomažete normalnom i zdravom funkcionisanju organizma, ali i utičete na sopstvenu lepotu. Sa unosom dovoljne količine, koža je elastičnija i time se usporava njeno starenje. Voda sadrži izvesne količine kalcijuma i fluora koji su važni za naše zube i kosti.
    U današnje vreme  nezdravog života i nepravilne ishrane javlja se jedan fenomen nazvan CELULIT, a glavni uzrok njegovog nastanka je nedostatak tečnosti. Verujem da je svaka od nas isprobala razne metode i načine uklanjanja istog, ali retko koja je imala željeni učinak. Jedan od ciljeva ovog bloga je širenje svesti o prirodi i njenom pravilnom iskorišćavanju, upotreba prirodne kozmetike, kao i prirodnih biljnih preparata za lečenje. Ovom prilikom podeliću sa vama neke od recepata za preparate koje možete same napraviti u kućnim uslovima.

LIMUN-VODA
Pošto smo već prethodno utvrdili da je unošenje  2l tečnosti dnevno neophodno, uzmite flašu od dva litra i u nju iscedite dva limuna, zatim nalijte vodu. Ukoliko smatrate da je vašem organizmu potrebno više vode dnevno, možete povećati količinu na 3l i dodati još jedan limun. U toku dana je potrebno popiti sve. Tako ponavljajte svaki dan, ali nemojte rezultate očekivati odmah, jer za ovo je potreban duži vremenski period, najmanje mesec dana do tri meseca.

BRŠLJAN ULJE ZA MASAŽU
(Bršljan - Hedera helix)
Pored ovoga možete sami napraviti i ulje za masažu koje će vam pomoći u rešavanju ovog problema.
Grubo iseckajte punu šaku svežeg lišća bršljana i jednu grančicu ruzmarina, stavite u teglu i dopunite sa 3dl maslinovog ulja. Odložite na toplo mesto i ostavite da stoji tri sedmice, zatim procedite. Dobro iscedite ostatak. Ulje naspite u bocu od zatamnjenog stakla i redovno njime masirajte problematična područja.
Podeliću sa vama još jedan savet. LICE je dovoljno umivati samo vodom! Nemojte koristiti razne parfimisane tonike i gelove za čišćenje lica jer ćete postići samo da vam kože bude iziritirana i suva. Hladna voda sužava pore, dok vruća voda utiče na njihovo širenje i može izazvati  upale, naročito kod onih koji imaju probleme sa aknama. Stoga je bolje umivati se mlakom vodom, a s vremena na vrema možete se umiti i infuzom ( čajem ) od kamilice, jer ona deluje umirujuće na kožu, kao i na oči.



Do sada smo naučili da su SUNCE i VODA osnovni izvori života, ali ne i jedini! Sledeći put pričamo o ZEMLJI!

Нема коментара:

Постави коментар