субота, 29. јун 2013.

NEGA LICA

   Kao jedna od posledica nepravilne ishrane i nezdravog života, javljaju se nečistoće na licu u vidu akni, fleka, crvenila, lišajeva i sl. Stresne situacije i brz život koji vodimo utiču na ceo naš organizam kako fizički, tako i psihički. Usled pojave promena na koži javlja se osećaj nesigurnosti i stida, naročito kod žena. Podeliću sa vama nekoliko saveta o nezi kože lica, ali napomenuću još jednom da sve kreće od ishrane. Ukoliko se zdravo hranite, nećete imati problema ni sa kožom. Neki od ovih recepata poslužiće vam za saniranje nekih od čestih problema kože, ali i za  svakodnevnu negu.
   Umivanje lica infuzom (čajem) od kamilice može biti veoma blagotvorno za vaš ten. Kamilica umiruje crvenilo kože i pomaže u  lečenju akni i bubuljica. Korisno je i lice napariti nad ovim čajem kako bi se iščistile pore.
Matricaria chamomilla - Kamilica                       
PROTIV AKNI, BUBULJICA

Oprati lice toplom vodom i antibakterijskim sapunom i dobro osušiti. U litar ključale vode staviti 4 supene kašike kamilice. Glavu pokriti tanjom pamučnom krpom i nadviti se nad šerpu sa čajem. Pariti lice sve dok ima pare. Mokro lice blago obrisati, a kad se ohladi isprati hladnom vodom. Ne izlaziti na hladan vazduh bar jedan sat.

II Problem akni se može rešiti i redovnim uzimanjem svežeg pekarskog kvasca. Kvasac se uzima tri puta dnevno za vreme jela po komadić veličine lešnika, jednom nedeljno. Posle tri meseca trebalo bi da se vide rezultati.
Melissa officinalis -Matičnjak

III Lice prati čajem od matičnjaka, a zatim ga masirati sokom od krastavca.

PROTIV PEGICA nastalih od sunca

Četiri supene kašike soka od limuna i dva belanceta dobro izlupati dok ne postane gusto ko sneg. Ovom smesom masirati lice svako jutro i veče. Nakon pola sata oprati lice mlakom vodom u kojoj su prethodno skuvane pšenične mekinje.

MASKE ZA LICE

Maska od kvasca
U vodi ili mleku promeša se 30 grama svežeg kvasca da se dobije konzistencija pavlake. Lice se dobro očisti, pa se mešavina u tankom sloju vatom nanese na kožu. Ostavi se 15 minuta, a skida se vatom natopljenom toplom vodom.

Limunska maska
Limun se sitno isecka, nalije vodom i ostavi da stoji 5-8 dana, a zatim se mešavina procedi. Veći komad vate natoljen ovim rastvorom ostaviti da stoji na licu 15-20 minuta. Ukoliko se vata na pojedinim mestima osuši ponovo je nakvasiti. Masku skinuti suvom vatom. Ovo je maska za masnu kožu.

Maska od žumanceta, meda i kvasca
Dobro izmešati jedno žumance sa kašikom meda i dodati 1-3 g suvog kvasca. Koža lica se pre pakovanja opere toplom vodom. Na kožu se stavi tanki sloj mešavine, a posle toga, čim se stvori tanka prevlaka poput filma, stavi se drugi, a na kraju treći sloj maske. Maska se skida vrućom oblogom.

Maska sa sirom
Ova maska se preporučuje za suvu i normalnu kožu. Svež kravlji sir se dobro izmeša sa pavlakom i stavi na prethodno očišćenu kožu. Ostavi se oko 20 minuta, a skida se toplom vodom.

Maske sa voćem i povrćem
Preporučuju se za sve tipove kože, kao i za stariju kožu, uvenulu. Mogu se koristiti istovremeno i za kožu vrata. Obično se koristi maska sa krastavčićima, paradajzom, narandžama i jagodama. Plodovi se usitne i izgnječe i stave na lice. Nakon 20 minuta skinuti masku i isprati lice toplom vodom. Ovakve maske možemo koristiti svaki drugi dan.

DOMAĆA KREMA ZA NEGU LICA

Sok jednog limuna i dva belanceta dobro izlupati i kuvati dok ne postane kao maslac. Ostaviti na hladno mesto. U posebnu posudu nalije se litar vode i u nju se stavi tri šake pšeničnih mekinja. Ostavi se nekoliko sati da stoji, zatim se procedi. Svako jutro i veče namazati lice kremom da ostane 10-15 minuta, a zatim oprati lice vodom od mekinja.

  Ovo su samo neki od mnogobrojnih recepata koje možete iskoristiti da u kućnim uslovima napravite ono što vam je potrebno za negu vašeg lica. Uskoro, novi recepti i saveti! 

Нема коментара:

Постави коментар