субота, 29. јун 2013.

NEGA LICA

   Kao jedna od posledica nepravilne ishrane i nezdravog života, javljaju se nečistoće na licu u vidu akni, fleka, crvenila, lišajeva i sl. Stresne situacije i brz život koji vodimo utiču na ceo naš organizam kako fizički, tako i psihički. Usled pojave promena na koži javlja se osećaj nesigurnosti i stida, naročito kod žena. Podeliću sa vama nekoliko saveta o nezi kože lica, ali napomenuću još jednom da sve kreće od ishrane. Ukoliko se zdravo hranite, nećete imati problema ni sa kožom. Neki od ovih recepata poslužiće vam za saniranje nekih od čestih problema kože, ali i za  svakodnevnu negu.
   Umivanje lica infuzom (čajem) od kamilice može biti veoma blagotvorno za vaš ten. Kamilica umiruje crvenilo kože i pomaže u  lečenju akni i bubuljica. Korisno je i lice napariti nad ovim čajem kako bi se iščistile pore.
Matricaria chamomilla - Kamilica                       
PROTIV AKNI, BUBULJICA

Oprati lice toplom vodom i antibakterijskim sapunom i dobro osušiti. U litar ključale vode staviti 4 supene kašike kamilice. Glavu pokriti tanjom pamučnom krpom i nadviti se nad šerpu sa čajem. Pariti lice sve dok ima pare. Mokro lice blago obrisati, a kad se ohladi isprati hladnom vodom. Ne izlaziti na hladan vazduh bar jedan sat.

II Problem akni se može rešiti i redovnim uzimanjem svežeg pekarskog kvasca. Kvasac se uzima tri puta dnevno za vreme jela po komadić veličine lešnika, jednom nedeljno. Posle tri meseca trebalo bi da se vide rezultati.
Melissa officinalis -Matičnjak

III Lice prati čajem od matičnjaka, a zatim ga masirati sokom od krastavca.

PROTIV PEGICA nastalih od sunca

Četiri supene kašike soka od limuna i dva belanceta dobro izlupati dok ne postane gusto ko sneg. Ovom smesom masirati lice svako jutro i veče. Nakon pola sata oprati lice mlakom vodom u kojoj su prethodno skuvane pšenične mekinje.

MASKE ZA LICE

Maska od kvasca
U vodi ili mleku promeša se 30 grama svežeg kvasca da se dobije konzistencija pavlake. Lice se dobro očisti, pa se mešavina u tankom sloju vatom nanese na kožu. Ostavi se 15 minuta, a skida se vatom natopljenom toplom vodom.

Limunska maska
Limun se sitno isecka, nalije vodom i ostavi da stoji 5-8 dana, a zatim se mešavina procedi. Veći komad vate natoljen ovim rastvorom ostaviti da stoji na licu 15-20 minuta. Ukoliko se vata na pojedinim mestima osuši ponovo je nakvasiti. Masku skinuti suvom vatom. Ovo je maska za masnu kožu.

Maska od žumanceta, meda i kvasca
Dobro izmešati jedno žumance sa kašikom meda i dodati 1-3 g suvog kvasca. Koža lica se pre pakovanja opere toplom vodom. Na kožu se stavi tanki sloj mešavine, a posle toga, čim se stvori tanka prevlaka poput filma, stavi se drugi, a na kraju treći sloj maske. Maska se skida vrućom oblogom.

Maska sa sirom
Ova maska se preporučuje za suvu i normalnu kožu. Svež kravlji sir se dobro izmeša sa pavlakom i stavi na prethodno očišćenu kožu. Ostavi se oko 20 minuta, a skida se toplom vodom.

Maske sa voćem i povrćem
Preporučuju se za sve tipove kože, kao i za stariju kožu, uvenulu. Mogu se koristiti istovremeno i za kožu vrata. Obično se koristi maska sa krastavčićima, paradajzom, narandžama i jagodama. Plodovi se usitne i izgnječe i stave na lice. Nakon 20 minuta skinuti masku i isprati lice toplom vodom. Ovakve maske možemo koristiti svaki drugi dan.

DOMAĆA KREMA ZA NEGU LICA

Sok jednog limuna i dva belanceta dobro izlupati i kuvati dok ne postane kao maslac. Ostaviti na hladno mesto. U posebnu posudu nalije se litar vode i u nju se stavi tri šake pšeničnih mekinja. Ostavi se nekoliko sati da stoji, zatim se procedi. Svako jutro i veče namazati lice kremom da ostane 10-15 minuta, a zatim oprati lice vodom od mekinja.

  Ovo su samo neki od mnogobrojnih recepata koje možete iskoristiti da u kućnim uslovima napravite ono što vam je potrebno za negu vašeg lica. Uskoro, novi recepti i saveti! 

четвртак, 13. јун 2013.

MAJKA ZEMLJA

    Pojam zemlja može značiti puno toga. Zemlja je nebesko telo, treća planeta od sunca stara oko 4, 6 milijardi godina. Zemlja je tlo po kome gazimo, plodna oranica. Zemlja je država u kojoj živimo, otadžbina. Zemlja je majka koja nas je rodila i od koje smo nastali, a u skladu sa time moramo i živeti. Mi ljudi, zajedno sa svim živim bićima na našoj planeti činimo biosferu. Biosfera mora biti u skladu sa svim ostalim "sferama". Moramo biti u skladu sa atmosferom, koja je naš štit i njenim posebnim delom jonosferom. Da li znate da su u jonosferi pohranjene sve informacije, sva znanja i sve misli ikada nastale u ljudskom mozgu? To je tzv. kolektivna memorija. Na toj istoj frekvenciji funkcionišu sva živa bića. O tome je pričao i Tesla.  Ozonski omotač nas štiti od UV zraka, magnetno polje nas štiti od solarne oluje. Zemlja nam je potrebna i zbog toga u skladu sa njom moramo i živeti. Čovek polako, ali sigurno gubi svest o Zemlji, kao planeti, kao izvoru hrane, odnosno života. Od nje smo nastali, njoj ćemo se i vratiti. Mi kao manjina koja je svesna njene važnosti, ostaćemo i dalje manjina jer smo se izgubili u većini onih kojima je bitniji novac. Jer šta su drugo ratovi, proizvodnja i upotreba biološkog oružja, genetski modifikovana hrana? Sve je novac i sve se vrti oko njega pa i ova naša tužna planeta. No, osvrnimo se malo oko sebe i za početak pokušajmo da izvučemo maksimum iz onoga što od nje možemo dobiti.
   Krenuću od starog narodnog verovanja da zemlja može iz nas izvući negativnu energiju. Da li ste se nekada našli u prilici da legnete na neku livadu i ostanete tu neko vreme posmatrajući nebo? Možda ste i zaspali? To je zbog toga što nam zemlja daje mir i  puni nas pozitivnom energijom, a ono loše izvlači iz nas. Nekada su hodočasnici nosili sa sobom u zavežljajima grumen zemlje iz svoga zavičaja upravao zbog tog mira i spokoja. Osećali su se sigurnim znajući da je sa njima parče njihove domovine. Kada god da ste u prilici opružite se na zemlju, na neku livadu, pašnjak i uživajte u spokoju koji vam ona donosi. Posmatrajte nebo, a ako je sunčan dan možete se napuniti i pozitivnom solarnom energijom. Verujte, u tim trenucima vam ništa više neće biti potrebno. Pored toga što izvlači negativnu energiju iz nas, zemlja izvlači i višak elektriciteta. Književnik Mile Medić kaže da zemlja pripada onome ko u nju seme stavlja, oplodi je i kome rađa. Kada bismo imali samo malo svesti, mogli bismo dobiti mnogo više od plodnog tla, zelenog pašnjaka i cvetne livade. Čuvajte semena organskog bilja svojih baka dok ih još uvek ima. Posadite nešto za sebe, svoju porodicu, prijatelje. Dolazi takvo vreme da ćemo se uželeti ukusa paradajza, jagode, trešnje. Pitanje je da li će naša deca znati za pravi ukus hrane. Zemlja nam pruža samo dobro, mi smo ti koji od nje prave ono što ona nije.
   Pomenuću i zemlju u malo drugačijem obliku. Zemlju kao grumen, blato, glinu. Svi smo upoznati sa njenom lekovitošću. Ko ima priliku i mogućnost neka poseti bar neku od mnogobrojnih banja kojima raspolaže naša zemlja i isproba lekovitost blata i gline. Napomenuću da banje nisu samo za starije i bolesne ljude. Banje su za sve nas koji vodimo računa o svome zdravlju.
U apotekama se može pronaći glina u više boja koja se koristi u kozmetičke svrhe i u svrhe lečenja. Šta zapravo radi glina? Ona upija toksične materije i vezuje vlagu. Iz tog razloga je odlična za maske za lice, kupke, kao obloga, zatim leči dijareju, gorušicu, lenja creva i sl. Koristili su je i grčki vojnici u vojnim pohodima za rane, kožne infekcije, pa i za tifus. Navešću vam nekoliko jednostavnih načina za uspešno korišćenje gline u lekovite i kozmetičke svrhe.

MASKA ZA LICE za masnu kožu
Glinu promešati sa malo hladne vode. Smešu naneti na lice izbegavajući područja oko očiju i usta. Posle 15 minuta isprati mlakom vodom. Nemojte koristiti ovu masku za suvu kožu jer glina upija vlagu.

KUPKA
U kadu sa toplom vodom nasuti pola kilograma gline. Provesti 15 minuta u kadi uz povremeno mešanje jer glina pada na dno. Ovakva kupka je dobra za vašu kožu i ublažava mišićnu napetost kao i bolove u zglobovima.

GORUŠICA I LENJA CREVA
U slučaju gorušice razmutite jednu kašičicu gline u vodi i pijte pre ili posle obroka. Glina će neutralizovati višak kiseline.
U slučaju lenjih creva dovoljno je tri puta na dan rastvoriti kašičicu gline u biljnom čaju.

NAPOMENA!
Glinu u terapijske svrhe ne bi trebalo koristiti više od petnaestak dana jer izvlači tečnost iz organizma.
Zelena glina se koristi kao lek, bela u kozmetičke svrhe, crvena kod reumatizma, bolova u kičmi i zglobovima.
 
    Zemlju u svakom obliku i u svakom značenju bi trebalo voleti i poštovati kao majku, jer šta je ona drugo nego MAJKA svima nama!

уторак, 11. јун 2013.

VODENI KRUG

    Kao što već  znamo da je sunce izvor života, takođe znamo da voda u prirodi kruži. Od kiše do reka, jezera i mora preko čoveka, njegovog znoja i suza i opet u krug. Takođe znamo da je ćelija osnovna jedinica građe i funkcije svakog organizma, a upravo za njen rad potrebna je voda. Ona sačinjava oko 70% ljudskog organizma. Za zdrav život i pravilan rad, razvoj i produktivnost čoveka, neophodna je određena količina tečnosti. Količina koja se unosi u organizam zavisi od individualne potrebe za njom, od temperature, pola i slično. Čim osetimo žeđ to znači da nam je organizam već dehidrirao i da ne unosimo dovoljno vode. U proseku potrebno je oko 2l  dnevno da ne bi došlo do dehidratacije. Muškarcima je potrebno malo više nego ženama, otprilike 3l dnevno, jer oni imaju manje masnoće u organizmu. Voda je odgovorna  za rad creva, čime se pospešuje varenje, bubrega, krvnih sudova, srca i svih ostalih organa. Nedostatak tečnosti u mozgu usporava razmišljanje i smanjuje koncentraciju. Za početak, unošenjem dovoljne količine tečnosti pomažete normalnom i zdravom funkcionisanju organizma, ali i utičete na sopstvenu lepotu. Sa unosom dovoljne količine, koža je elastičnija i time se usporava njeno starenje. Voda sadrži izvesne količine kalcijuma i fluora koji su važni za naše zube i kosti.
    U današnje vreme  nezdravog života i nepravilne ishrane javlja se jedan fenomen nazvan CELULIT, a glavni uzrok njegovog nastanka je nedostatak tečnosti. Verujem da je svaka od nas isprobala razne metode i načine uklanjanja istog, ali retko koja je imala željeni učinak. Jedan od ciljeva ovog bloga je širenje svesti o prirodi i njenom pravilnom iskorišćavanju, upotreba prirodne kozmetike, kao i prirodnih biljnih preparata za lečenje. Ovom prilikom podeliću sa vama neke od recepata za preparate koje možete same napraviti u kućnim uslovima.

LIMUN-VODA
Pošto smo već prethodno utvrdili da je unošenje  2l tečnosti dnevno neophodno, uzmite flašu od dva litra i u nju iscedite dva limuna, zatim nalijte vodu. Ukoliko smatrate da je vašem organizmu potrebno više vode dnevno, možete povećati količinu na 3l i dodati još jedan limun. U toku dana je potrebno popiti sve. Tako ponavljajte svaki dan, ali nemojte rezultate očekivati odmah, jer za ovo je potreban duži vremenski period, najmanje mesec dana do tri meseca.

BRŠLJAN ULJE ZA MASAŽU
(Bršljan - Hedera helix)
Pored ovoga možete sami napraviti i ulje za masažu koje će vam pomoći u rešavanju ovog problema.
Grubo iseckajte punu šaku svežeg lišća bršljana i jednu grančicu ruzmarina, stavite u teglu i dopunite sa 3dl maslinovog ulja. Odložite na toplo mesto i ostavite da stoji tri sedmice, zatim procedite. Dobro iscedite ostatak. Ulje naspite u bocu od zatamnjenog stakla i redovno njime masirajte problematična područja.
Podeliću sa vama još jedan savet. LICE je dovoljno umivati samo vodom! Nemojte koristiti razne parfimisane tonike i gelove za čišćenje lica jer ćete postići samo da vam kože bude iziritirana i suva. Hladna voda sužava pore, dok vruća voda utiče na njihovo širenje i može izazvati  upale, naročito kod onih koji imaju probleme sa aknama. Stoga je bolje umivati se mlakom vodom, a s vremena na vrema možete se umiti i infuzom ( čajem ) od kamilice, jer ona deluje umirujuće na kožu, kao i na oči.



Do sada smo naučili da su SUNCE i VODA osnovni izvori života, ali ne i jedini! Sledeći put pričamo o ZEMLJI!

POVRATAK PRIRODI

                                                       
   Koliko nam je bitan izgled? Koliko brinemo o sebi i kakva sve kozmetička sredstva koristimo samo da bismo zasenili okolinu, ne brinući o sopstvenom zdravlju i štetnosti kozmetičkih sredstava koja su nam dostupna na tržištu? Mi žene smo spreme na sve, samo da bismo izgledale savršeno. Možda savršeno spolja, ali šta se zapravo krije ispod tih slojeva teške šminke? Kakvim smo sve "izmišljenim" kozmetičkim tretmanima spremne da se podvrgnemo i koliki smo bol spremne da podnesemo samo zarad savršenog izgleda? Rešenje se zapravo nalazi tu, na dohvat ruke. U PRIRODI! Kako prihvatiti prirodu i ono što nam ona nudi i kako to upotrebiti?
   Prva i osnovna stvar je da naučimo da prihvatimo sebe. Ideal lepote koji nam je serviran u medijima i štampi daleko je od istinske lepote. Svaki pogled, osmeh, pokret čini osobu jedinstvenom. U svakom načinu govora, obliku lica, boji kože krije se posebna lepota. Svako od nas nosi sopstvenu lepotu koju je samo potrebno prepoznati, a zatim "doraditi". Naravno, pod tolikim pritiskom sveta u kome trenutno živimo i pored tolikih bombardovanja tzv. lepotom, teško je spoznati sopstvenu lepotu budući da već imamo serviran "ideal". Moj cilj je da pomognem svim damama da postanu svesne sebe i prirode koja ih okružuje, da nauče da žive u njoj, a zapravo su deo nje. Nismo svesni da iz prirode sve kreće. Ako postoji neka nepravilnost, bolest, teškoća i ako ona dolazi iz prirode, lek se svakako mora kriti u njoj samoj. Potrebno ga je samo prepoznati.
    Krenuću od sunca, koje je kao što svi znamo IZVOR ŽIVOTA. Oko 60% životne energije dobijamo iz vazduha i sunca i to je naučno dokazano. Eto razloga zašto smo neraspoloženi po kišnom danu i zašto nas zimi mrzi da se pomeramo. Zašto su nacije koje žive u mestima sa najmanje sunčanih dana i najdepresivnije? Nedostatak sunčeve energije nam smanjuje želju za životom. Biljke prerađuju sunčevu energiju i pretvaraju je u životnu. Biljojedi se hrane tim biljkama i preuzimaju tu energiju, dok mesojedi tu energiju uzimaju iz biljojeda. Upravo to je razlog zašto je biljna hrana i najzdravija. Tako bi  trebalo da izgleda i naša piramida ishrane. Najviše voća i povrća, malo biljojeda, a najmanje mesojeda. Ne govorim o dijetama ni o potpunom ukidanju nekih namirnica. Govorim o balansiranoj ishrani koja bi trebalo da sadrži sve u onolikoj meri koliko je našem telu potrebno, a to je upravo ovo o čemu vam pričam. Dovoljno je da 50% svoje ishrane bazirate na voću i povrću i već ćete se osećati bolje. Hranljive materije koje unosimo u organizam odgovorne su za naš izgled! Na kvalitet kože, kose, razvijenost tela tačnije na kvalitet samoga života najviše utiče ISHRANA! Neki će reći utiču i geni! Geni utiču naravno, ali ne u tolikoj meri u kolikoj utiče naš način života tj. ishrana i kvalitet namirnica koje unosimo u svoj organizam. I opet ću se vratiti na sunce, jer od njega je sve počelo, odnosno nastalo. Potrebno je provoditi vreme na suncu i u prirodi i upijati sunčevu energiju. Mnogi od vas su čuli za solarnu jogu. To je jedan od efikasnih načina unošenja svetlosti u organizam, odnosno UM. Ali ja ovde neću propagirati ništa što nam je već servirano. Dovoljno je petnaestak minuta svakoga dana da posvetimo suncu, tako što ćemo zatvorenih očiju gledati ka njemu. Naravno, to nikako ne smemo raditi u satima kada je sunce najjače. U sunce je najsigurnije "gledati" u vreme njegovog izlaska ili zalaska. Posle par dana izvođenja ove vežbice osećaćete se lepše, poletnije i bićete napunjeni osnovnom životnom energijom, što će pozitivno uticati na sve aspekte vašega života. Sunce mora postati naša svakodnevica, a svetlost naša inspiracija i podsticaj, jer tako solarna energija utiče na naš unutrašnji svet. Posvetimo vreme sebi, za početak tih petnaest minuta druženja sa suncem, a o ostalom ćemo pričati u nekoj od sledećih tema.